Smażona sałata rzymska - z czosnkiem, serem, boczkiem i pomidorami

Smażona sałata rzymska - z czosnkiem, serem, boczkiem i  pomidorami
Autor: Shutterstock Smażona sałata rzymska może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do potraw mięsnych
łatwy
15 min
4

Smażona sałata rzymska to propozycja dla tych, którzy nie bardzo wiedzą, co zrobić z tym pięknie się prezentującym warzywem. Smażona sałata rzymska jest  pyszna, traci nieco swoją naturalną (zdrową) goryczkę, za to zyskuje na smaku dzięki dodatkom.

SKŁADNIKI

  • 2 duże główki sałaty rzymskiej
  • olej roślinny
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kawałki sera z niebieską pleśnią
  • 4 plastry chudego boczku
  • kilka pomidorów koktajlowych lub 2 pomidory standardowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzanej patelni wysmaż na rumiano boczek pokrojony w kostkę.
  • Umyte sałaty przekrój wzdłuż na pół.
  • Zdejmij rumiane kawałki boczku z patelni, na pozostały tłuszcz wyciśnij 3 ząbki czosnku, posól, popieprz wedle upodobań i podsmaż tak, by czosnek się zarumienił.
  • Następnie połóż połówki sałaty wewnętrzną stroną na patelnię, smaż z czosnkiem, aż liście zmiękną. Po 2-3 minutach przełóż sałatę na drugą stronę, połóż na niej kawałki sera i smaż kolejne 2-3 minuty. Podczas smażenia możesz dolać troszkę oleju.
  • Gdy ser się lekko rozpuści, zdejmij połówki sałaty z patelni, ułóż na półmisku, posyp zrumienionym boczkiem i pokrojonymi pomidorami.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej