Smażona sałata rzymska - z czosnkiem, serem, boczkiem i pomidorami
2022-05-13
łatwy
15 min
4
Smażona sałata rzymska to propozycja dla tych, którzy nie bardzo wiedzą, co zrobić z tym pięknie się prezentującym warzywem. Smażona sałata rzymska jest pyszna, traci nieco swoją naturalną (zdrową) goryczkę, za to zyskuje na smaku dzięki dodatkom.
SKŁADNIKI
- 2 duże główki sałaty rzymskiej
- olej roślinny
- 4 ząbki czosnku
- 4 kawałki sera z niebieską pleśnią
- 4 plastry chudego boczku
- kilka pomidorów koktajlowych lub 2 pomidory standardowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzanej patelni wysmaż na rumiano boczek pokrojony w kostkę.
- Umyte sałaty przekrój wzdłuż na pół.
- Zdejmij rumiane kawałki boczku z patelni, na pozostały tłuszcz wyciśnij 3 ząbki czosnku, posól, popieprz wedle upodobań i podsmaż tak, by czosnek się zarumienił.
- Następnie połóż połówki sałaty wewnętrzną stroną na patelnię, smaż z czosnkiem, aż liście zmiękną. Po 2-3 minutach przełóż sałatę na drugą stronę, połóż na niej kawałki sera i smaż kolejne 2-3 minuty. Podczas smażenia możesz dolać troszkę oleju.
- Gdy ser się lekko rozpuści, zdejmij połówki sałaty z patelni, ułóż na półmisku, posyp zrumienionym boczkiem i pokrojonymi pomidorami.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?