Ciap ziemniaki czy ciap kapusta - przepis na regionalny dodatek do obiadu

Ciap kapusta to pyszne danie kuchni śląskiej.
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ciap ziemniaki i ciap kapusta to właściwie to samo danie, jednakże rożnie nazywane w zależności od regionu lub przeważającego składnika: ziemniaków lub kapusty. To pyszny dodatek 2 w 1 do obiadu, który jest tani i prosty w przygotowaniu, a do tego każdy może mieć swoją jej wersję w zależności od użytych składników i przypraw.

Czy można zmienić proporcje składników?

Proporcje składników w tym daniu można zmieniać wedle uznania. Jeśli wolisz bardziej ziemniaczany smak i konsystencję przypominającą puree - dodaj więcej ziemniaków, najlepiej mączystych. Jeśli wolisz bardziej kwaskowy smak i dobrze wyczuwalną kapustę - daj jej do dania więcej i nie siekaj zbyt drobno.

Ciap kapusta z dodatkiem mięsa

Wszelkie mięsne dodatki również są w tym daniu dozwlone. Dodajemy je po swojemu - tak by było pysznie: może to być wędzony boczek lub kawałek dobrej kiełbasy - podrumienione na patelni. Można też dodać skwarki ze słoniny lub podgardla lub kawałki pieczonego lub smażonego mięsa. Wtedy ciapkapusta może stanowić samodzielne danie.

Ciap kapusta ze słodką kapustą

Ciap ziemniaki można przygotować również z dodatkiem kapusty słodkiej lub dodać kapustę słodką i kiszoną w proporcji 50:50. Ciap kapusta z samej słodkiej kapusty jest bardzo delikatna, ta w której częściowo zastąpimy kapustę kiszoną, jest nieco bardziej wyrazista, ale nie aż tak intensywna jak danie przygotowane jedynie z ziemniaków i kapusty kiszonej.

Czym przyprawić ciap kapustę

Pieprz i sól to podstawowe przyprawy, dzięki którym danie nabiera smaku. Do tego warto dodać nieco kminku - to idealny dodatek do kapusty. Jeśli nie lubisz lub nie masz kminku można go zastąpić cząbrem lub majerankiem. Do gotującej się kapusty można dodać kulkę ziela angielskiego i listek laurowy, a do ziemniaków łodygi kopru.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • kminek
  • 1  łyżka masła
  • 200-300 g boczku lub kiełbasy (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie utłuc na puree.
  • Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kminku.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Jeśli dodajemy boczek lub kiełbasę, podsmażyć razem z cebulą.
  • Ziemniaki wymieszać z kapustą i cebulą oraz boczkiem/kiełbasą. doprawić do smaku solą i pierzem.
  • Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej