Nie gotuję, tylko smażę. Pyszną brukselkę z patelni z tego przepisu kochają wszyscy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Brukselkę albo się kocha, albo nienawidzi. Ten przepis na pełną smaku i aromatu brukselkę z patelni podbije kubki smakowe nawet tych, którzy nie przepadają za tą małą kapustką. Wystarczy kwadrans i kilka dodatków, aby stworzyć to wyborne danie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na smażoną brukselkę.
Czy brukselka jest zdrowa?
Chociaż brukselka nie jest zbyt lubiana, warto wprowadzić ją do diety. To prawdziwa bomba witaminowa i bogactwo składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Osoby, które zmagają się z chorobami tarczycy, powinny spożywać ją z umiarem, najlepiej po ugotowaniu.
Jakie właściwości ma brukselka? Brukselka to warzywo z rodziny kapustowatych, które wykazuje imponujące działanie prozdrowotne.
- Bogactwo witamin i minerałów – jest bogata w witaminy z grupy B, C, K, A oraz minerały, takie jak potas i mangan.
- Źródło błonnika – jest bogata w błonnik, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu.
- Źródło antyoksydantów – brukselka zawiera sporo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za różne schorzenia i choroby.
- Wsparcie układu odpornościowego – wysoka zawartość witaminy C i innych antyoksydantów wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami.
- Ochrona serca – dzięki zawartości błonnika, potasu i antyoksydantów brukselka pomaga obniżyć poziom cholesterolu, regulować ciśnienie krwi i chronić przed chorobami serca.
- Wsparcie kości – obecna w brukselce witamina K jest niezbędna dla mocnych kości i zapobiega osteoporozie.
- Wsparcie trawienia – brukselka poprawia perystaltykę jelit i zapewnia prawidłową pracę układu trawiennego.
- Zdrowe oczy – dzięki obecności witaminy A zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.
- Działanie przeciwnowotworowe – to małe warzywo wykazuje działanie antynowotworowe potwierdzone badaniami naukowymi.
Czy brukselkę można usmażyć?
Brukselka kojarzy się przede wszystkim z zupą jarzynową. Jednak to małe warzywo kapustne można podawać także w innej formie. Brukselkę można nie tylko gotować w wodzie, ale i piec czy smażyć. Dzięki przyrządzeniu jej na patelni zyskuje pyszny smak, staje się aromatyczna i chrupiąca. Nie czuć w niej charakterystycznej goryczki.
Smażona brukselka może być świetnym dodatkiem do obiadu z mięsem, do ryb lub dania wegetariańskiego. Stanowi pyszną i zdrową przekąskę. Można też wykorzystać ją do sałatki. Na początek warto sprawdzić przepis na smażoną na patelni brukselkę, której smak wzbogaca kilka zaskakujących dodatków. Znajdziecie go poniżej.
Jak przyrządzić brukselkę na patelni?
Przepis na pyszną i chrupiącą brukselkę smażoną na patelni nie jest trudny. To szybka receptura na coś wyjątkowo smacznego i zdrowego. Małych kapustek nie trzeba wcześniej gotować, co znacznie skraca czas przygotowania. Lista składników jest krótka. Znalazły się na niej powszechnie znane i często wykorzystywane produkty. Nie trzeba ich szukać w delikatesach czy zamawiać przez internet. Wszystkie składniki są do kupienia nawet w mniejszych sklepach przez cały rok.
Jak więc przygotować brukselkę, żeby była pyszna? Wystarczy pięć składników, dwie przyprawy i około 20 minut wolnego czasu.
- 1. krok – obranie i pokrojenie brukselki
- 2. krok – podsmażenie brukselki na patelni
- 3. krok – dodanie pozostałych składników
- 4. krok – smażenie brukselki z dodatkami przez kilka minut
SKŁADNIKI
- 600 g brukselek
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselkę obrać z brzydkich wierzchnich liści. Przekroić na połówki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej brukselkę, aż zacznie się lekko rumienić.
- Wlać sos sojowy i miód. Dodać skórkę cytrynową i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, często mieszając.
- Podawać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.