To najlepszy dodatek do jesiennego obiadu. To wyborne purée robię tylko z 4 składników

puree z kasztanów
Autor: Neil Langan/ Shutterstock Ziemniaki zamień na kasztany. To purée jest wybornym dodatkiem do obiadu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Właśnie teraz jest najlepszy czas na pyszne kasztany. Dlatego warto wykorzystać je do przygotowania wybornego purée, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, który uświetni posiłek i dostarczy wielu prozdrowotnych składników. Oto prosty i szybki przepis na domowe purée z kasztanów.

Jakie właściwości mają kasztany jadalne?

Kasztany to nie tylko mnóstwo smaku. Stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, witamin i minerałów. To produkt, który jest coraz popularniejszy w naszym kraju. Można je kupić w większych marketach, na bazarach czy w sklepach ze zdrową żywnością. Kasztany jadalne są także dostępne w internecie.

Jakie więc właściwości prozdrowotne mają kasztany i co zawierają?

  • Źródło witamin i minerałów – są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C oraz potas, magnez, fosfor i żelazo.
  • Źródło błonnika – wspomagają trawienie, dają uczucie sytości i regulują poziom cukru we krwi.
  • Niska zawartość tłuszczu – kasztany zawierają mają bardzo mało tłuszczu.
  • Źródło węglowodanów – kasztany stanowią dobre źródło energii.
  • Wsparcie układu nerwowego – zawartość witamin z grupy B wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Właściwości antyoksydacyjne – dzięki obecności przeciwutleniaczy kasztany pomagają zwalczać wolne rodniki, które odpowiedzialne są za wiele chorób.
  • Niższy poziom cholesterolu – substancje zawarte w kasztanach mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL.
  • Wsparcie odporności – kasztany wzmacniają układ odpornościowy.
  • Zero glutenu – kasztany nie zawierają glutenu, więc są idealnym składnikiem diety osób z celiakią lub nietolerancją.

Jak zrobić purée z kasztanów?

Kasztany to zdrowy i pyszny składnik diety, który ma wszechstronne zastosowanie. Na początek warto przyrządzić z nich pełne smaku purée. Przepis na ten sezonowy dodatek do obiadu nie jest trudny, a co najważniejsze nie wymaga długiego czasu. Aby zrobić domowe purée z kasztanów jadalnych potrzebne są tylko cztery produkty.

Jak więc zrobić wyśmienite purée z kasztanów? Najlepiej wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Danie wyjdzie już za pierwszym razem i oczaruje smakiem każdego domownika.

  • 1. krok – ugotowanie obranych kasztanów w wodzie z cukrem
  • 2. krok – przetarcie kasztanów przez drobne sitko
  • 3. krok – połączenie masy kasztanowej z masłem i mlekiem

Co zrobić z kasztanów?

Kasztany to owoce jesieni, z których można wyczarować najróżniejsze przysmaki. Oprócz purée kasztanowego, na które przepis znajdziecie poniżej, stanowią pyszny składni wielu różnych dań. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów z kasztanami w roli głównej.

SKŁADNIKI

  • 500 g świeżych kasztanów jadalnych
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane kasztany ugotować w wodzie z cukrem do miękkości 20 minut. Odcedzić.
  • Kasztany przetrzeć przez drobne sitko.
  • Masę przełożyć do garnka, w którym się gotowały. Dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, często mieszając.
  • Stopniowo wlewać mleko i delikatnie wymieszać do połączenia, aż masa stanie się kremowa i puszysta.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Wieniec z kasztanami
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...