To najlepszy dodatek do jesiennego obiadu. To wyborne purée robię tylko z 4 składników
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Właśnie teraz jest najlepszy czas na pyszne kasztany. Dlatego warto wykorzystać je do przygotowania wybornego purée, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, który uświetni posiłek i dostarczy wielu prozdrowotnych składników. Oto prosty i szybki przepis na domowe purée z kasztanów.
Jakie właściwości mają kasztany jadalne?
Kasztany to nie tylko mnóstwo smaku. Stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, witamin i minerałów. To produkt, który jest coraz popularniejszy w naszym kraju. Można je kupić w większych marketach, na bazarach czy w sklepach ze zdrową żywnością. Kasztany jadalne są także dostępne w internecie.
Jakie więc właściwości prozdrowotne mają kasztany i co zawierają?
- Źródło witamin i minerałów – są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C oraz potas, magnez, fosfor i żelazo.
- Źródło błonnika – wspomagają trawienie, dają uczucie sytości i regulują poziom cukru we krwi.
- Niska zawartość tłuszczu – kasztany zawierają mają bardzo mało tłuszczu.
- Źródło węglowodanów – kasztany stanowią dobre źródło energii.
- Wsparcie układu nerwowego – zawartość witamin z grupy B wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Właściwości antyoksydacyjne – dzięki obecności przeciwutleniaczy kasztany pomagają zwalczać wolne rodniki, które odpowiedzialne są za wiele chorób.
- Niższy poziom cholesterolu – substancje zawarte w kasztanach mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL.
- Wsparcie odporności – kasztany wzmacniają układ odpornościowy.
- Zero glutenu – kasztany nie zawierają glutenu, więc są idealnym składnikiem diety osób z celiakią lub nietolerancją.
Jak zrobić purée z kasztanów?
Kasztany to zdrowy i pyszny składnik diety, który ma wszechstronne zastosowanie. Na początek warto przyrządzić z nich pełne smaku purée. Przepis na ten sezonowy dodatek do obiadu nie jest trudny, a co najważniejsze nie wymaga długiego czasu. Aby zrobić domowe purée z kasztanów jadalnych potrzebne są tylko cztery produkty.
Jak więc zrobić wyśmienite purée z kasztanów? Najlepiej wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku. Danie wyjdzie już za pierwszym razem i oczaruje smakiem każdego domownika.
- 1. krok – ugotowanie obranych kasztanów w wodzie z cukrem
- 2. krok – przetarcie kasztanów przez drobne sitko
- 3. krok – połączenie masy kasztanowej z masłem i mlekiem
Co zrobić z kasztanów?
Kasztany to owoce jesieni, z których można wyczarować najróżniejsze przysmaki. Oprócz purée kasztanowego, na które przepis znajdziecie poniżej, stanowią pyszny składni wielu różnych dań. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów z kasztanami w roli głównej.
- Jak przyrządzić kasztany jadalne - gotowane, pieczone, prażone?
- Zupa krem z kasztanów jadalnych: przepis na kasztany
- Nadzienie do indyka z kasztanów jadalnych - przepis
- Nalewka z kasztanów. Idealna do picia i nacierania. Jak ją przygotować?
- Chlebek kasztanowy - smaczne ciasto z jadalnych kasztanów
- Czekoladowe ciasto kasztanowe
SKŁADNIKI
- 500 g świeżych kasztanów jadalnych
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane kasztany ugotować w wodzie z cukrem do miękkości 20 minut. Odcedzić.
- Kasztany przetrzeć przez drobne sitko.
- Masę przełożyć do garnka, w którym się gotowały. Dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, często mieszając.
- Stopniowo wlewać mleko i delikatnie wymieszać do połączenia, aż masa stanie się kremowa i puszysta.
- Podawać jako dodatek do obiadu.