Nadzienie do indyka z kasztanów jadalnych - przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Świeże kasztany jadalne spożywa się na surowo, a wyschnięte - po upieczeniu. Można też z jadalnych kasztanów przygotować smaczne nadzienie do indyka. Oto przepis na farsz do nadziewania indyka z jadalnych kasztanów z dodatkiem płatków migdałowych.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg kasztanów jadalnych
- 5 dag płatków migdałowych
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- starta gałka muszkatołowa
- cukier
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kasztany ugotuj w osolonej wodzie, gorące obierz ze skórki, zmiksuj z żółtkami i masłem.
- Wsyp migdały, dodaj ubitą pianę z białek, lekko wymieszaj i dopraw do smaku.
- Farszem wypełnij tuszkę indyka, upiecz.