Zupa krem z kasztanów jadalnych: przepis na kasztany
2021-03-29
średni
45 min
4
Zupa z kasztanów jadalnych to propozycja na chłodne wieczory. Ta aromatyczna zupa z pewnością rozgrzeje i wprowadzi w dobry nastrój. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy dobry przepis na kasztany jadalne.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg kasztanów jadalnych
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liście laurowe
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone kasztany jadalne połóż płaską stroną na desce i natnij je nożem "na krzyż". Ułóż kasztany w garnku nacięciem w dół. Następnie zalej wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut. Ugotowane i ostudzone kasztany obierz z łupin i posiekaj.
- Wlej do garnka oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu, aż zmiękną.
- Dodaj lekko posiekane kasztany, mleko kokosowe, pozostałe przyprawy i gotuj przez ok. 15 minut.
- Zmiksuj na krem i gotuj jeszcze ok. 5 minut.