Chlebek kasztanowy - smaczne ciasto z jadalnych kasztanów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chlebek kasztanowy znakomicie smakuje ze słodkimi dodatkami, na przykład dżemem, miodem czy masłem orzechowym. Ale równie dobrze, a może nawet lepiej komponuje się z dodatkami w wersji wytrawnej - serami pleśniowymi i długodojrzewająca wędliną.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg jadalnych kasztanów
- 1 l mleka
- 1 łyżeczka masła
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 6 białek
- 10 kostek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kasztany włożyć do zimnej wody i zagotować, następnie obrać i gotować do miękkości w mleku z dodatkiem masła.
- Ugotowane do miękkości kasztany zmielić, dodać resztę mleka, cukier puder i cukier wanilinowy, wymieszać.
- Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą. Odstawić na chwilę.
- Z cukru w kostkach i niewielkiej ilości wody przyrządzić karmel i wlać go do formy. Na to wylać masę kasztanową.
- Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i dopiero wyjąć z formy.