Czekoladowe ciasto kasztanowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Czekoladowe ciasto kasztanowe to elegancki deser na specjalne okazje. Podstawą ciasta jest puree z kasztanowca jadalnego. Owoce kasztanowca jadalnego nie zawierają glutenu, zatem deser jest bezglutenowy. Połączenie kasztanów i czekolady jest doskonałe w smaku. Ciasto orzechowe, intensywnie czekoladowe jest wilgotne i zarazem lekkie.
SKŁADNIKI
- 415 g niesłodzonego puree z kasztanów
- 125 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka ciemnego rumu
- 6 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 250 g deserowej lub gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 25 g jasnego brązowego cukru muscovado
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, przestudzić.
- W misie miksera umieścić masło i cukier muscovado. Utrzeć do powstania puszystej masy maślanej. Dodać puree z kasztanów, wanilię, rum, żółtka, przestudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia się składników.
- W osobnym naczyniu ubić białka z odrobiną soli, na sztywno. Dodawać drobny cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, ubijając po każdym dodaniu. Ubite białka dodać do mieszanki kasztanowej, wymieszać delikatnie rózgą kuchenną do połączenia.
- Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Ciasto wyrośnie do brzegów tortownicy, popęka. Wyjąć, wystudzić - podczas studzenia opadnie.
- Podawać oprószone cukrem pudrem.