Czekoladowe ciasto kasztanowe

2021-03-29
Ciasto kasztanowe
Autor: Shutterstock Czekoladowe ciasto kasztanowe skradnie wasze serca
łatwy
30 min
4

Czekoladowe ciasto kasztanowe to elegancki deser na specjalne okazje. Podstawą ciasta jest puree z kasztanowca jadalnego. Owoce kasztanowca jadalnego nie zawierają glutenu, zatem deser jest bezglutenowy. Połączenie kasztanów i czekolady jest doskonałe w smaku. Ciasto orzechowe, intensywnie czekoladowe jest  wilgotne i zarazem lekkie. 

SKŁADNIKI

  • 415 g niesłodzonego puree z kasztanów
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • 6 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 250 g deserowej lub gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 25 g jasnego brązowego cukru muscovado

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, przestudzić.
  • W misie miksera umieścić masło i cukier muscovado. Utrzeć do powstania puszystej masy maślanej. Dodać puree z kasztanów, wanilię, rum, żółtka, przestudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia się składników.
  • W osobnym naczyniu ubić białka z odrobiną soli, na sztywno. Dodawać drobny cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, ubijając po każdym dodaniu. Ubite białka dodać do mieszanki kasztanowej, wymieszać delikatnie rózgą kuchenną do połączenia.
  • Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Ciasto wyrośnie do brzegów tortownicy, popęka. Wyjąć, wystudzić - podczas studzenia opadnie.
  • Podawać oprószone cukrem pudrem.