Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować
Wielkanoc mimo kwarantanny może się udać. Jak nigdy wcześniej, właśnie teraz potrzebujemy świętowania wspólnych chwil. To będzie oczywiście inna Wielkanoc, ale równie pyszna i radosna, bo z każdym dniem jesteśmy bliżej zakończenia przymusowej izolacji społecznej. Warunki kwarantanny z powodu koronawirusa wymuszają lepszą organizację świątecznych przygotowań. Zostawienie wszystkiego na ostatnią chwilę może się skończyć stresem, grzywną i pustym stołem. A tego przecież nie chcemy. Dlatego rozplanuj przygotowania wcześniej. Ze względu na obostrzenia zakupy rozłóż na kilka dni. Przygotowanie potraw również. Oto gotowy plan i porady dotyczące przedświątecznych działań w kuchni.
Spis treści
- 14 dni przed: 27 i 28 marca
- 8 dni przed: Sobota 4 kwietnia
- 7 dni przed: Palmowa Niedziela 5 kwietnia
- 4 dni przed: Wielka Środa 8 kwietnia
- 3 dni przed: Wielki Czwartek 9 kwietnia
- 2 dni przed: Wielki Piątek 10 kwietnia
- 1 dzień przed: Wielka Sobota 11 kwietnia
- Wielkanoc - czas na świąteczną ucztę!
14 dni przed: 27 i 28 marca
To najlepszy czas, aby zrobić wielkanocne zakupy. Warto zastanowić się, co chcemy kupić i jakie mamy zapasy w lodówce – tak, aby nie marnować żywności.
Usiądźcie wspólnie i zaplanujcie jadłospis. Zastanówcie się co lubicie, co warto zrobić i co umiecie robić najlepiej. To mogą być wasze najpiękniejsze, najbardziej tradycyjne święta z własnoręcznie przygotowanymi potrawami. Przygotowanie to również odpoczynek dla psychiki i umysłu. Nie skupiajcie się na tym, czego nie możecie. Pomyślcie, jakie danie sprawiłoby wam przyjemność i je przygotujcie. Frustrację i złość zamieńcie w działanie. Nie jedno istnienie ludzkie uratowało działanie i miska dobrego żuru.
Zobacz: Śniadanie wielkanocne - co podać na tradycyjny świąteczny stół?
Jadłospis należy zamienić w listę zakupów i konsekwentnie ją wypełniać. Nie mam teraz czasu i miejsca na pomyłki. Nie polecicie w ostatniej chwili do sklepu po drożdże, czy żelatynę. Listę zakupów przygotujcie rzetelnie i skrupulatnie.
Moja babcia mawiała: „Są jajka, będzie Wielkanoc!”. Zatem z wyprzedzeniem zaopatrzcie się w jajka, które spokojnie mogą sobie poleżeć. Nie trzymajcie jajek w lodówce. Doskonale przechowują się w temperaturze pokojowej.
Przeczytaj koniecznie: Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?
Również twaróg można kupić dużo wcześniej i zamrozić. To samo w przypadku masła i margaryny. Pasteryzowana śmietana i mleko mają długie okresy przydatności. Nic się nie zepsuje.
Podczas Wielkanocy na stołach królują pieczenie – w postaci schabu, cielęciny, indyka, kurczaka, gęsi lub kaczki. Jak wybrać sztukę mięsa na pieczeń? Najlepiej, gdy waży ona ok. 1,5 kg – mniejszy kawałek mógłby obeschnąć w piekarniku, a większy będzie trudno upiec równomiernie
Mięso przeznaczone na pieczeń od razu przyprawić, zamknąć w szczelnym woreczku foliowym i zamrozić. Wystarczy w Wielki Piątek przełożyć mięso z zamrażarki do lodówki, by w sobotę upiec mięsa podawane na zimno.
Zobacz Przepis na schab pieczony w majeranku oraz Przepis na schab ze śliwką
Nie zapomnijcie o prozie i poezji wielkanocnego stołu: chrzanie, musztardzie, oleju, maśle, mące, cukrze, żelatynie, suszonych śliwkach, marynatach i przyprawach.
8 dni przed: Sobota 4 kwietnia
Tego dnia dobrze jest przygotować ciasto drożdżowe oraz ciasto kruche. Oba te ciasta świetnie znoszą mrożenie i mogą spokojnie poczekać na swój czas w zamrażarce.
Polecamy przepisy: Wielkanocna baba drożdżowa oraz Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie
7 dni przed: Palmowa Niedziela 5 kwietnia
Pasztet to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jednak przygotowanie pasztetu jest dość pracochłonne. Warto podzielić go na etapy. Na tydzień przed świętami upiec lub udusić mięso przeznaczone na pasztet. Gotowe mięso zamrozić, aby go rozmrozić w przedświąteczną środę, a w czwartek zmielić i upiec.
Polecamy przepis: Jak zrobić najlepszy pasztet na święta
4 dni przed: Wielka Środa 8 kwietnia
To dobry dzień na przyrządzenie i zamarynowanie mięs, jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej. Zostawiamy je w lodówce, gdzie mogą czekać na swoją kolej 3-4 dni. Mięso poddane maceracji najlepiej umieścić w szczelnym pojemniku do marynowania. Ideą pojemnika do marynowania jest to, że cały proces trwa od kilku do kilkunastu minut, oczywiście mięso może dalej pozostać w pojemniku, aż do upieczenia, ale samo marynowanie dzięki pojemnikowi trwa tylko chwilę, zamiast kilku godzin.
Polecamy: Pieczony schab - soczysty i miękki dzięki marynowaniu przez 24 godziny
W środę można przygotować zakwas na żurek – powinno się go robić od 3 do 5 dni przed gotowaniem zupy.
Polecamy przepis: Jak przygotować zakwas na żurek staropolski
Pieczone mięso bez żadnych problemów zachowa swoją świeżość przez 1-2 doby jeśli go po wystudzeniu szczelnie owiniemy folią i włożymy do lodówki.
3 dni przed: Wielki Czwartek 9 kwietnia
To czas na udekorowanie domu i przygotowanie świątecznego stołu. Prasujemy obrusy, przygotowujemy wielkanocne stroiki i kompletujemy zastawę. Tak, aby w niedzielę nic nas nie zaskoczyło!
Oczywiście robimy wydmuszki. Wszystkie wybite ze skorupek jajka wkładamy do słoja i trzymamy do piątku lub soboty, czyli do czasu pieczenia sernika i bab drożdżowych.
Na 4 dni przed Wielkanocą dobrze jest przygotować jedno z najpopularniejszych, świątecznych dań, czyli pasztet.
Wypróbuj koniecznie: Pasztet baba owijana boczkiem: wielkanocny przepis na pasztet w kształcie babki
Zobacz także: Pora na świąteczny pasztet! Jak upiec i zamrozić pasztet na święta? Wypróbowane sposoby
Pieczony pasztet bez uszczerbku dla jego walorów smakowych możemy zamknąć w foliowym woreczku i przechować w lodówce 2-3 dni. Nadwyżki pasztetu opakowane w woreczki polietylenowe lub próżniowe można śmiało zamrozić na później.
2 dni przed: Wielki Piątek 10 kwietnia
Wielki Piątek to najlepszy dzień na upieczenie wielkanocnych ciast. To także czas na przystrojenie wielkanocnego koszyczka i przygotowanie znajdujących się w nim smakołyków.
W tym dniu możemy też przygotować świąteczne dodatki: chrzan i ćwikłę.
Chrzan może być bazą dla różnych dodatków do mięs. Można połączyć go np. z burakami, ze śmietaną, z jabłkiem czy konfiturą z żurawiny. Przede wszystkim jest dodawany do żuru czy białego barszczu, ale może posłużyć też jako baza do sosu chrzanowego. Tarty chrzan szybko ciemnieje - aby tego uniknąć, zakwaśmy go sokiem z cytryny lub octem. Polecamy przepisy: Chrzan z jabłkiem - idealny dodatek do wielkanocnych wędlin oraz Ćwikła domowa z chrzanem
1 dzień przed: Wielka Sobota 11 kwietnia
Tego dnia przygotowuje się żurek.
Ten najsmaczniejszy jest przygotowywany na wywarze mięsnym, np. z wędzonki. Przyprawy, które najbardziej lubi żurek, to majeranek oraz kminek - ten ostatni warto rozetrzeć przed wsypaniem do garnka dla nadania głębszego aromatu. Jeśli domownicy preferują łagodniejsze smaki, dodajmy do żurku śmietanę. Ziemniaki do zupy należy ugotować osobno - pod wpływem kwaśnego wywaru mogą stać się niesmaczne i twarde.
Polecamy: Jak przygotować tradycyjny żurek
Wielka Sobota to dzień, w którym gotujemy jajka, czyli symbol Wielkanocy.
Polecamy: Jak ugotować jajka na twardo
W tym dniu możemy przygotować sałatki na wielkanocne śniadanie. Ważne, by nie dodawać do nich dressingu – powinien on połączyć składniki tuż przed podaniem sałatki na stół.
Wypróbuj: Chrzanowa sałatka jarzynowa lub Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem i jajkiem
Wielkanoc - czas na świąteczną ucztę!
Wielka Niedziela i Lany Poniedziałek to wreszcie upragniona uczta! Siedząc przy rodzinnym stole, nie zapominajmy jednak o świeżych warzywach, które posłużą nam jako doskonały dodatek do półmisków z wędlinami. A zatem: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek, rzeżucha. Po całym tygodniu przygotowań pozostaje tylko cieszyć się rodzinną atmosferą Świąt Wielkanocnych. Smacznego!