Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem i jajkiem - na Wielkanoc i nie tylko

Dorota Berezowska
Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem i jajkiem - na Wielkanoc i nie tylko
Autor: Shutterstock Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem i jajkiem w świątecznych dekoracjach
łatwy
25 min
4

Sałatka wielowarstwowa z tuńczykiem  i jajkiem jest bardzo dekoracyjna. Będzie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu, ale można ją też podać z okazji innych uroczystości.

Jeśli sałatka będzie odwracana - układamy warstwy w odwrotnej kolejności, zaczynając od marchwi, potem pieczarki, masa jajeczna, tuńczyk, ogórki. Górną warstwę majonezu, starty ser i dekorację robimy po odwróceniu i wyjęciu sałatki na półmisek.

 

SKŁADNIKI

  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 3 puszki tuńczyka w zalewie
  • 4 marchewki
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 150 g żółtego (lub pomarańczowego) twardego sera
  • kilka kaparów, listków natki lub gałązek koperku do dekoracji
  • 1 słoik majonezu lub sosu majonezowego w tubie (wygodniej nakładać majonez z tuby)
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W tortownicy lub przezroczystej misie, w której będziemy podawać sałatkę warstwy układamy w kolejności od spodu - do góry, tak jak widać na zdjęciu.
  • Marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
  • Na spód naczynia lub tortownicy kładziemy warstwę pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych. Na niej rozkładamy równą warstwę tuńczyka.
  • Jajka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki majonezu, następnie tworzymy warstwę z masy jajecznej.
  • Pieczarki kroimy w cienkie paseczki i tworzymy z nich kolejną warstwę. Smarujemy cienko majonezem. Na nim układamy warstwę startej na grubych okach marchewki (połowę jednej marchewki należy zostawić do dekoracji).
  • Wierzch smarujemy majonezem. Ścieramy na cienkich okach tarki żółty ser. Posypujemy nim górę sałatki.
  • Plasterki marchwi nacinamy we wzorki, przypominające kwiatek i ozdabiamy nimi brzeg sałatki. Na każdym kwiatku kładziemy zielonego kapara.
  • Sałatkę chłodzimy przed podaniem w lodówce. Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy obręcz tortownicy.
Dorota Berezowska