Pieczony schab: soczysty i miękki dzięki marynowaniu przez 24 godziny

Pieczony schab: soczysty i miękki dzięki marynowaniu przez 24 godziny
Autor: Shutterstock Ładny kawałek schabu najlepiej upiec w całości
łatwy
20 min
4

Pieczony schab powinien być miękki i soczysty. Nie jest jednak łatwo to osiągnąć, bo schab środkowy często ulega przesuszeniu podczas pieczenia. Dlatego najlepszą metodą jest zamarynowanie schabu w specjalnej zalewie przez 24 godziny. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu środkowego bez kości
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do naczynia wrzucić sól, zmiażdżony czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, nasiona kolendry, cząber i oregano. Dodać wodę i mieszać, aż sól się rozpuści.
  • Schab włożyć do marynaty, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny lub co najmniej na noc.
  • Piekarnik rozgrzać do 200C.
  • Przecier pomidorowy wymieszać ze słodką papryką i olejem.
  • Schab wyjąć z marynaty, posmarować mieszaniną przecieru i oleju, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem rozciąć folię aluminiową, aby mięso ładnie się zrumieniło.
  • Można podawać na gorąco, jak i na zimno.