Pieczony schab: soczysty i miękki dzięki marynowaniu przez 24 godziny
2022-04-14
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Pieczony schab powinien być miękki i soczysty. Nie jest jednak łatwo to osiągnąć, bo schab środkowy często ulega przesuszeniu podczas pieczenia. Dlatego najlepszą metodą jest zamarynowanie schabu w specjalnej zalewie przez 24 godziny.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu środkowego bez kości
- 1 l wody
- 2 łyżki soli
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do naczynia wrzucić sól, zmiażdżony czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, nasiona kolendry, cząber i oregano. Dodać wodę i mieszać, aż sól się rozpuści.
- Schab włożyć do marynaty, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny lub co najmniej na noc.
- Piekarnik rozgrzać do 200C.
- Przecier pomidorowy wymieszać ze słodką papryką i olejem.
- Schab wyjąć z marynaty, posmarować mieszaniną przecieru i oleju, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem rozciąć folię aluminiową, aby mięso ładnie się zrumieniło.
- Można podawać na gorąco, jak i na zimno.
5 zasad, jak upiec mięso