Wilgotna baba drożdżowa z rodzynkami [WIDEO]

Wilgotna baba drożdżowa z rodzynkami [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wilgotna baba drożdżowa z rodzynkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sekret wilgotnej baby drożdżowej tkwi w szczegółach. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, musi wyrastać w cieple i spokoju, a tłuszcz do niego dodajemy pod koniec wyrabiania, kiedy jest już nasycone powietrzem. Wypróbuj ten przepis na wilgotną babę drożdżową z rodzynkami - na pewno się uda!

Składniki

  • 40 dkg mąki tortowej

  • 4 dkg drożdży

  • 3 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 10 dag rodzynek

  • 2 łyżki oleju

  • 1/4 l mleka

  • 1/2 kostki masła

  • szczypta soli

  • cukier waniliowy lub skórka z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło rozpuść i lekko przestudź.

  • Przygotuj zaczyn: w połowie mleka rozpuść drożdże i cukier, dodaj mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw rozczyn przykryty ściereczką do wyrośnięcia.

  • Jajka utrzyj na biało z cukrem i cukrem waniliowym, połącz z wyrośniętym rozczynem i resztą mąki - wyrób, aż będzie odstawać od ręki. Dodaj roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrób.

  • Dodaj rodzynki i/lub skórkę z cytryny. Przełóż do formy z kominkiem, gdy podwoi swą objętość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około pół godziny - pilnuj, by nie było za długo w piecu, bo wyschnie!

tip dnia

Aby baba drożdżowa była naprawdę wilgotna, trzeba użyć wysoko-glutenowej mąki (lub domieszki takiej mąki). Mąką o najwyższej zawartości glutenu jest mąka typu Manitoba. Można ją kupić w sklepach z włoską żywnością.

Przeczytaj: Co to jest mąka Manitoba i do czego służy

Ocena: 2,2