Pasztet baba owijana boczkiem: wielkanocny przepis na pasztet w kształcie babki
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Pasztet baba owijana boczkiem to niebanalny pomysł na wielkanocny pasztet w kształcie babki. Zaskakujący kształt skrywa delikatny pasztet drobiowy z jajeczną niespodzianką. Pyszny pasztet domowy zachwyci rodzinę smakiem i wyglądem.
SKŁADNIKI
- 1 kg udek kurczaka lub indyka
- 250 g wątróbek drobiowych
- 100 g marchwi i pietruszki
- 50 g cebuli
- 5 g grzybów suszonych
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 100 ml oleju (bez smaku)
- 2 jajka
- 50 ml gęstej śmietany
- imbir mielony i gałka muszkatołowa (do smaku)
- sól i pieprz
- 10 ml winiaku
- 150-200 g wędzonego boczku cienko pokrojonego
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
- Mięsa (bez wątróbek), jarzyny, namoczone i pokrojone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie gotujemy w małej ilości wody, na małym ogniu. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż woda wyparuje – pilnujemy, by się nie przypaliło. Mięso jest gotowe gdy odchodzi od kości. Odstawiamy całość do wystygnięcia.
- Pokrojoną w plastry cebulę szklimy (nie rumienimy) na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę. Razem smażymy przez kilka minut.
- Ostudzone mięso, obrane z kości, z warzywami, wątróbką i cebulą przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy wbijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, powoli wlewając winiak. W razie potrzeby doprawiamy i dodajemy odrobinę wywaru z gotowania mięs.
- Gotową masę na pasztet drobiowy przekładamy do formy na babę, wyłożonej plasterkami boczku. Po napełnieniu formy do połowy, układamy jajka ugotowane na twardo, a następnie wypełniamy formę mięsem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 45 do 60 minut.
- Upieczony pasztet studzimy w foremkach.