Pasztet baba owijana boczkiem: wielkanocny przepis na pasztet w kształcie babki

Pasztet: baba owijana boczkiem
Autor: thinkstockphotos.com Niebanalny wygląd pasztetu wzbudzi zachwyt rodziny zgromadzonej przy świątecznym stole, a jego smak zaskarbi sobie ich uwielbienie. 
łatwy
50 min
4

Pasztet baba owijana boczkiem to niebanalny pomysł na wielkanocny pasztet w kształcie babki. Zaskakujący kształt skrywa delikatny pasztet drobiowy z jajeczną niespodzianką. Pyszny pasztet domowy zachwyci rodzinę smakiem i wyglądem. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  • Mięsa (bez wątróbek), jarzyny, namoczone i pokrojone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie gotujemy w małej ilości wody, na małym ogniu. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż woda wyparuje – pilnujemy, by się nie przypaliło. Mięso jest gotowe gdy odchodzi od kości. Odstawiamy całość do wystygnięcia.
  • Pokrojoną w plastry cebulę szklimy (nie rumienimy) na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę. Razem smażymy przez kilka minut.
  • Ostudzone mięso, obrane z kości, z warzywami, wątróbką i cebulą przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonej masy wbijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, powoli wlewając winiak. W razie potrzeby doprawiamy i dodajemy odrobinę wywaru z gotowania mięs.
  • Gotową masę na pasztet drobiowy przekładamy do formy na babę, wyłożonej plasterkami boczku. Po napełnieniu formy do połowy, układamy jajka ugotowane na twardo, a następnie wypełniamy formę mięsem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 45 do 60 minut.
  • Upieczony pasztet studzimy w foremkach.