Barszcz biały z prawdziwkami nie tylko na świąteczny stół

Barszcz biały z prawdziwkami
Autor: Shutterstock Barszcz biały z prawdziwkami to znakomita wersja tradycyjnej wielkanocnej zupy.
łatwy
60 min
4

Biały barszcz z prawdziwkami to znakomita zupa nie tylko na święta, a przepis na nią często przekazywany jest w rodzinie od pokoleń. Jak przyrządzić tę pyszną zupę?

Zobacz też:

Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami

Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler

Barszcz biały z sokiem z ogórków

Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze

Żurek staropolski - przepis tradycyjny

Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie

Żurek na boczku - sprawdzony wielkanocny przepis

Żurek wielkanocny według Magdy Gessler

Żurek czeski Kyselo

Odchudzony owsiany żurek wielkanocny

 

Warto sprawdzić:

Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc

Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować

Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka z wodą wsypujemy sól i wrzucamy 3 ząbki czosnku, gotujemy. Potem dolewamy biały barszcz lub zakwas barszczu.
  • W drugim garnku gotujemy namoczone dzień wcześniej prawdziwki. Po zagotowaniu grzybów wlewamy je wraz z wywarem do barszczu.
  • Barszcz zabielamy śmietaną kremową i gotujemy. Na koniec całość doprawiamy do smaku.
  • Zupa ma kolor grzybowy, choć to biały barszcz.