Barszcz biały z prawdziwkami nie tylko na świąteczny stół

Biały barszcz z prawdziwkami to znakomita zupa nie tylko na święta, a przepis na nią często przekazywany jest w rodzinie od pokoleń. Jak przyrządzić tę pyszną zupę?
biały barszcz lub zakwas
śmietana kremówka
3 ząbki czosnku
60 dkg prawdziwków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Do garnka z wodą wsypujemy sól i wrzucamy 3 ząbki czosnku, gotujemy. Potem dolewamy biały barszcz lub zakwas barszczu.
W drugim garnku gotujemy namoczone dzień wcześniej prawdziwki. Po zagotowaniu grzybów wlewamy je wraz z wywarem do barszczu.
Barszcz zabielamy śmietaną kremową i gotujemy. Na koniec całość doprawiamy do smaku.
Zupa ma kolor grzybowy, choć to biały barszcz.
Zobacz też:
Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami
Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler
Barszcz biały z sokiem z ogórków
Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze
Żurek staropolski - przepis tradycyjny
Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie
Żurek na boczku - sprawdzony wielkanocny przepis
Żurek wielkanocny według Magdy Gessler
Odchudzony owsiany żurek wielkanocny
Warto sprawdzić:
Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc
Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować
Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?