Sernik cytrynowy - prosty przepis na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Przepis na wielkanocny sernik cytrynowy, puszysty, kremowy, wilgotny, czyli taki, jak lubimy najbardziej. Sprawdź, jak zrobić sernik cytrynowy na bazie masy serowej z budyniem. Oto sposób przygotowania.
Dodatek cytrusów do sernika stanowi doskonały kontrapunkt smakowy dla delikatnego i zazwyczaj dość słodkiego ciasta, podkreśla kremową słodycz. Dla tych, którzy nie lubią skórki pomarańczowej, wymarzonym dodatkiem może być bardziej neutralna cytryna.
Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 1 kg twarogu półtłustego (najlepiej tego zmielonego)
- 1/2 szklanka oleju (najlepszy jest słonecznikowy)
- 8 żółtek (Jak zamrozić białka jaj)
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 1/2 szklanka mleka
- 2 budynie cytrynowe
- 1 cytryna
- tłuszcz do tortownicy
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser utrzeć z żółtkami. Dodać olej, cukier i mleko i dalej ucierać.
- Następnie wsypać budyń, sok i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Lekko wymieszać, by piana nie opadła.
- Formę natłuścić i przelać do niej masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Ciasto piec przez ok. 50 minut.
- Gotowy sernik cytrynowy ostudzić i posypać cukrem pudrem. Wierzch przyozdobić skórką z cytryny startą zesterem (tak by powstały paski).