Sernik cytrynowy - prosty przepis na Wielkanoc

2021-03-29
Sernik cytrynowy - prosty przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Pyszny sernik cytrynowy  będzie ozdobą i hitem świątecznego stołu
łatwy
90 min
4

Przepis na wielkanocny sernik cytrynowy, puszysty, kremowy, wilgotny, czyli taki, jak lubimy najbardziej. Sprawdź, jak zrobić sernik cytrynowy na bazie masy serowej z budyniem. Oto sposób przygotowania. 

Dodatek cytrusów do sernika stanowi doskonały kontrapunkt smakowy dla delikatnego  i zazwyczaj dość słodkiego ciasta, podkreśla kremową słodycz. Dla tych, którzy nie lubią skórki pomarańczowej, wymarzonym dodatkiem może być bardziej neutralna cytryna.

Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser utrzeć z żółtkami. Dodać olej, cukier i mleko i dalej ucierać.
  • Następnie wsypać budyń, sok i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Lekko wymieszać, by piana nie opadła.
  • Formę natłuścić i przelać do niej masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Ciasto piec przez ok. 50 minut.
  • Gotowy sernik cytrynowy ostudzić i posypać cukrem pudrem. Wierzch przyozdobić skórką z cytryny startą zesterem (tak by powstały paski).