Romantyczna kolacja dla dwojga. Dania na walentynki przygotujcie razem
Nawet jeśli walentynki spędzamy w domu, nie oznacza to, że ma to być zwyczajny dzień. Warto skorzystać z okazji i przygotować razem pyszną kolację. Już samo wspólne gotowanie może być znakomitą okazją do spędzenia czasu we dwoje, a romantyczna kolacja będzie dopełnieniem wieczoru. Co przygotować na pyszną kolację dla dwojga?
Spis treści
- Kolacja dla dwojga
- Dania na walentynki
- Dania z owoców morza na walentynki
- Walentynkowa mięsna uczta
- Warzywne afrodyzjaki
- Galeria: Dania na walentynki - przepisy z książki "Kuchnia Afrodyzjaków"
Kolacja dla dwojga
Romantyczna kolacja dla dwojga w domu może okazać się znacznie lepszym pomysłem niż wyjście razem do restauracji. Można potraktować temat w dwojaki sposób. Ugotować w domu elegancką kolację, przygotować odświętne stroje i zastawę. I poczuć się w domu, jak w restauracji. Można tez podejść do sprawy na luzie, ugotować to, co najbardziej lubicie i w ciepłych skarpetkach i wygodnych strojach zjeść posiłek przy kominku lub przy blasku świec. Obie wersje są równie kuszące i obie mają swoje zalety. Pozostaje tylko pytanie, co ugotować na kolację walentynkową, by było smacznie, pobudzająco i seksownie, ale również, żeby nadmiernie nie zmęczyć się przy gotowaniu i zachować siły i entuzjazm na wspólny wieczór.
Dania na walentynki
Dania na kolację walentynkową mogą być bardzo wyszukane lub zupełnie proste, wszystko zależy od naszej pomysłowości, dostępności składników, umiejętności kulinarnych i zasobności portfela. Na pewno warto użyć składników, które są naturalnymi afrodyzjakami, bo są zdrowe, dodają energii i witalności, pobudzają również nasze zmysły. Zawsze sprawdzają się owoce morza, które nie tylko podkreślają odświętność okazji, ale także zaliczane są do afrodyzjaków. Można tez postawić na klasyczne dania mięsne, jeśli takie lubicie najbardziej. Z kolei dla tych, którzy unikająmięsa czy ryb, mamy świetne propozycje warzywne.
Dania z owoców morza na walentynki
Sławą najlepszego afrodyzjaku cieszą się ostrygi, ale dostępność do super świeżych jest niestety w naszym klimacie ograniczona (a tylko naprawdę świeże ostrygi są smaczne i warte swojej ceny). Jednak właściwości pobudzające ma większość owoców morza, więc wybór jest spory. Morskie specjały mają także tę zaletę, że nie potrzebują długiej ani intensywnej obróbki cieplnej oraz wyszukanych przypraw. Krewetki uduszone na maśle z odrobiną wina smakują obłędnie, a zrobimy je w 15 min. Łosoś w sosie teriyaki to smakowy majstersztyk, a smaży się go dosłownie chwilę. Ostrygi jada się na surowo lub krótko piecze z masłem ziołowym.
- Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem
- Pieczone krewetki podawane z marynowanymi brzoskwiniami i ryżem
- Paella z owocami morza
- Wykwintne mule z natką pietruszki
- Zmysłowe ostrygi zapiekane z masłem ziołowym
Walentynkowa mięsna uczta
Jeśli oboje jesteście zwolennikami konkretnych, mięsnych smaków, nic nie stoi na przeszkodzie, aby na kolację walentynkową przygotować dania z dodatkiem ulubionego mięsa. Niemal każdy rodzaj mięsa można przygotować lekko i z pomysłem, warto jednak zadbać o to, aby danie nie obciążało nadmiernie wątroby, bo zamiast dodać energii może uśpić. Warto wybierać mięso chude - delikatny drób, chudą cielęcinę lub wołowinę. Wieprzowinę można podać w lekkim sosie warzywnym lub owocowym, aby nie dodawać jej kalorii. Oto kilka pomysłów na mięsne potrawy, które pobudzą zmysły.
- Filet z kurczaka z sosem kaparowym
- Cielęcina z koprem włoskim i puree z dyni
- Steki picanha: przepis na wołowe steki po brazylijsku
- Polędwica wieprzowa w sosie z morelami
Warzywne afrodyzjaki
Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że znakomite działanie afrodyzjakalne mają uważana za bardzo zwyczajne i niespecjalnie seksowne warzywa korzeniowe. Prym tutaj wiedzie na przykład seler, ale właściwości pobudzające ma również marchewka i pietruszka. Do bardziej znanych warzywnych afrodyzjaków zaliczają się bakłażany, nazywane zresztą przez niektórych miłosną gruszką, pomidory i szparagi. O te ostatnie niestety dość trudno w lutym.
- Selery w sosie cytrynowym - gorący dodatek do obiadu
- Surówka z marchwi z dwoma rodzajami selera
- Pietruszka pieczona z miodem: przepis na pietruszkę z piekarnika
- Caponata sycylijska: bakłażany z dodatkami