Jak jeść ostrygi? Jak smakują ostrygi i dlaczego warto je jadać?

2021-02-01 14:00
Jak jeść ostrygi? Jak smakują ostrygi i dlaczego warto je jadać?
Autor: Shutterstock Ostrygi są cenionym smakołykiem.

Ostrygi to dla jednych symbol luksusu, dla innych pokarm miłosny. Już w starożytności ostrygi stosowano jako lek na potencję - ze względu na ich kształt, przypominający jądra mężczyzny. Postępowano w zgodzie z zasadą „podobne leczyć podobnym”. Z ostryg przyrządzano miłosne napoje oraz potrawy. Sto lat temu dopiero odkryto, dlaczego ostrygi są afrodyzjakami. Wyjaśniamy jak jeść ostrygi i jakie te owoce morza mają właściwości smakowe i wartości odżywcze. Bo ostrygi to prawdziwa rozkosz nie tylko dla podniebienia.

Co to są ostrygi?

Ostrygi jadalne (Ostrea edulis) są to mięczaki z rodziny małży. Najpopularniejsze gatunki to: ostryga europejska, ostryga portugalska oraz ostryga wielka. Ostrygi występują w obszarze ciepłych lub umiarkowanie ciepłych mórz, kolonizując przybrzeżne skały od Norwegii po Maroko, w całym basenie Morza Śródziemnego, kończąc na Morzu Czarnym. Poławia się zarówno ostrygi dzikie, jaki i hodowlane. Ostrygi hoduje się u wybrzeży Portugalii, Francji i Wielkiej Brytanii.

Jak smakują ostrygi?

Mięso ostrygi ma barwę kremową, przechodzącą w szarość. Jest delikatne i szybko ulega zepsuciu. W smaku ostrygi są lekko słone, czasem słodkie – zależy skąd pochodzą i jaki był stopień zasolenia wód. Wielbiciele tych mięczaków określają smak ostrygi jako morską bryzę. Pospolita ostryga europejska pochodząca z terenów Bretanii ma smak lekko orzechowy.

Jak jeść ostrygi

Ostrygi zazwyczaj spożywa się wprost z otwartej muszli ułożonej na lodzie, ponieważ szybko tracą świeżość. Można jednak spożywać ostrygi na wiele sposobów: smażone, zapiekane, grillowane, gotowane i marynowane. Aby delektować się smakiem ostryg i cieszyć z ich właściwości afrodyzjakalnych, trzeba je najpierw otworzyć. Nie jest to proste zadanie, bowiem zdrowy dorodny mięczak z rodziny ostrygowatych chroni się w twardej niczym skała skorupie.

Wyjaśniamy, jak bezpiecznie otwierać ostrygi

Ostrygi, jak je kupować i wybierać

Z czym podawać ostrygi?

Do ostryg zazwyczaj podaje się sos winegret lub tabasco. Ostrygi dobrze smakują w towarzystwie słodko-kwaśnych sosów chili, salsy z mango lub łagodnych sosów czosnkowych. Francuzi, prawdziwi smakosze ostryg, zjadają je surowe z sokiem cytrynowym, żytnim chlebem i masłem ukręconym ze śmietanką. Popularne danie we Francji to ostrygi podgrzane w piekarniku i polane sosem zrobionym z szampana i szalotek, zabielonym śmietanką. Ostrygi jada się również na gorąco z grilla. Do francuskich dań z ostryg zawsze podaje się lekkie wytrawne wina białe, a najlepiej szampana. Irlandczycy jedzą je zawsze z białym pieczywem i obowiązkową szklanką ciemnego piwa Guinness, który swoją słodyczą podkreśla delikatny smak ostryg. W Anglii ostrygi są tradycyjnym dodatkiem do marynarskiej kartoflanki. Popularne brytyjskie danie to angels on horseback, czyli ostrygi owijane bekonem, panierowane i smażone. 

Miłosna kariera ostryg

Ostrygami delektowali się już Neandertalczycy ponad 150 tys. lat temu. Świadczą o tym znaleziska archeologiczne w Hiszpanii. Starożytni Rzymianie i Chińczycy spożywali ich tyle, że sami hodowali ostrygi w specjalnych basenach ze słoną wodą. Cesarz Rzymski Witeliusz, tak lubił mięso ostryg, że sprowadzał je aż z Wielkiej Brytanii. Właściwości miłosne ostryg opisywał Szekspir. Słynny osiemnastowieczny kochanek Casanova w działaniu ostryg upatrywał źródło swych sukcesów w miłosnych podbojach. W Polsce, w trakcie wykopalisk prowadzonych w ruinach osiemnastowiecznego zamku w Kostrzynie nad Odrą odkryto liczne muszle należące do ostrygi jadalnej (Ostrea edulis), które pochodzą z Morza Północnego. W tamtych czasach ostrygi transportowane żywe w kadziach z wodą morską. Dostarczano je szlakami rzecznymi na statkach. Prawdopodobnie w ten sposób trafiły z Morza Północnego do Kostrzyna nad Odrą. Rachunki dworu ostatniego króla Polski, Stanisława Augusta, również zawierają pozycje zakupu ostryg.

Ostrygi - bogate źródło cynku

Badania prowadzone w drugiej połowie XX w. wykazały, że ostrygi są najbogatszym naturalnym źródłem cynku. Po spożyciu ostryg w spermie i gruczole krokowym wzrasta jego poziom. A pierwiastek ten regulujące produkcję męskiego hormonu - testosteronu. Cynk wpływa również na ilość i jakość spermy. Jest  więc pomocny w leczeniu bezpłodności u mężczyzn. Natomiast u kobiet reguluje cykle miesiączkowe.  W 100 g surowych ostryg mamy aż 63 mg cynku. Ale w ostrygach wędzonych lub pieczonych cynku będzie znaczniej więcej, nawet do 120 mg tego pierwiastka. Dla porównania 100 g wątroby wołowej, uznawanej również za bogate źródło cynku, zawiera go tylko 3 mg. Zapotrzebowanie dobowe człowieka na ten pierwiastek wynosi od 15 do 30 mg (po 75. roku życia powyżej 50 mg). Pamiętajmy jednak, że cynk zawarty w naturalnych produktach, jakimi są ostrygi, jest wchłaniany tylko w niezbędnych dla organizmu ilościach. Organizm sam to reguluje. Stąd trudne jest przedawkowanie cynku z ostryg. Co innego w przypadku sztucznej suplementacji cynkiem w postaci gotowych tabletek i preparatów. 

Inne właściwości ostryg

Mięso ostryg zawiera dużo witaminy E, stąd odmładzające właściwości tych mięczaków. Jedzenie ostryg poprawia wygląd skóry. Zmniejszają również aktywność wydzielniczą gruczołów potowych. Badacze zauważyli, że spożywanie ostryg zmniejsza bezsenność, poprawia nastrój i zwiększa odporność na stres.

Kuchnia afrodyzjaków
Autor: Shutterstock Kuchnia afrodyzjaków dostępna jest w księgarniach od 13 listopada 2019 r.