Ostrygi jadalne - cena, jak kupować i przechowywać ostrygi?

2021-02-01 15:23 redakcja
Ostrygi, cena, kupowanie, przechowywanie
Autor: Shutterstock Ostrygi - by  smakowały jak należy - powinny być jak najświeższe.

Ostrygi, jadalne mięczaki morskie, to żywe stworzenia. Tylko świeże ostrygi zachowują swoje właściwości smakowe i wartości odżywcze. Dlatego niezwykle istotny jest ich odpowiedni transport i przechowywanie. Podpowiadamy jak kupować ostrygi, jakie ostrygi wybierać i wyjaśniamy dlaczego tyle kosztują. 

Gdzie kupować ostrygi?

Ostrygi najlepiej kupować w sklepach z odpowiednią ladą chłodniczą, wypełnioną lodem. Ostrygi są żywe, więc muszą leżeć na lodzie i mieć dostęp do powietrza, inaczej szybko umierają i się psują. Na polskim rynku jest kilku dobrych dostawców ostryg. Dostarczają ostrygi do wyspecjalizowanych delikatesów rybnych oraz supermarketów.

Zamknięte czy otwarte

Przy zakupie zawsze zwracajmy uwagę na to, czy ostryga jest zamknięta. Żywa, zdrowa ostryga, zawsze ma zamkniętą muszlę, ponieważ zatrzymuje w środku wodę, która utrzymuje ostrygę przy życiu. Otwarta ostryga to martwy mięczak i nie nadaje się do jedzenia.

Ważne informacje

Na opakowaniu ostryg (siatkowym woreczku lub pudełku) są dwie ważne informacje: „fines de claire” lub „spéciales de claire”. Oznacza to, że w ostatnim etapie hodowli ostrygi były przetrzymywane w stawach z czystą wodą, aby pozbawić je mułu i piasku. Jeśli ten etap przygotowań ostryg do sprzedaży został pominięty, na opakowaniu będzie informacja: „huîtres de parc”.

Cena ostryg

Każde opakowanie jest też opatrzone literą, która oznacza rozmiar ostryg. P oznacza petit (małe), M - moyen (średnie), G - grand (duże), TG - très grand (bardzo duże). Wielkość ostryg ma odzwierciedlenie w cenie, za małe ostrygi zapłacimy ok. 3 zł za sztukę, a za bardzo duże nawet dziesięciokrotnie więcej. Małe ostrygi mają zazwyczaj kilka lat, te bardzo duże ok. 20 lat. To oznacza, że ktoś przez dwie dekady doglądał je, strzegł i dbał o nie.  

Jak przechowywać?

Po zakupie ostrygi przechowujemy w lodówce, przykryte wilgotną ściereczką i ułożone na lodzie. Wilgoć ściereczki zapobiega wyschnięciu. Pod żadnym pozorem nie należy ostryg zalewać wodą, muszą mieć dostęp do powietrza.