Powiększ zdjęcie
Jak otworzyć ostrygi?
Ostrygi otwieramy przy pomocy specjalnego noża o krótkim ostrzu i chroniącej dłoń głowicy rękojeści.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Jak otworzyć ostrygi?
Będziemy również potrzebować grubej ścierki, którą należy owinąć wokół dłoni tak, aby nie skaleczyć się w przypadku ześlizgnięcia się noża.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Jak otworzyć ostrygi?
Zamiast ściereczki można użyć mocnych, ochronnych rękawiczek.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Jak otworzyć ostrygi?
Nóż wkładamy między spojenie muszli i delikatnie go przekręcamy, aby podnieść górną, płaską część muszli.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Jak otworzyć ostrygi?
Następnie odcinamy małża od muszli górnej i dolnej. Zachowujemy płyn znajdujący się w środku muszli – ma bogaty, morski smak.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Jak otworzyć ostrygi?
Ostrygę umieszczamy w wypukłej części muszli, zanurzoną w płynie, zwanym likierem. Staramy się podczas otwierania nie pokruszyć muszli.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Zamknij reklamę za
s.
X
Zamknij reklamę
...
email