Jak upiec chleb żytni? Przepis na chleb z żytniej mąki, który zawsze się udaje

2021-03-31
Ludmiła Stawska
chleb-zytni.jpg
Autor: Ludmiła Stawska
łatwy
15 min
4

Nie ma nic wspanialszego niż zapach świeżego, żytniego chleba. I ten aromat może unosić się w naszych domach. Szczególnie, że chleb z tego przepisu zawsze się udaje. Nie potrzeba chleba zagniatać, ani godzinami wyrabiać. Jest bardzo smaczny i długo utrzymuje świeżość. 

W tym przepisie wykorzystuje się naturalne procesy. Powolna fermentacja w niskiej temperaturze pozwala wytworzyć odpowiednią ilość gazu, który zapewni bochenkowi puszystość. Przed pieczeniem należy ciasto chlebowe traktować delikatnie, aby nie uwolnić zebranego w nim dwutlenku węgla. 

SKŁADNIKI

  • 180 g mąki żytniej chlebowej
  • 420 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 torebeczka suchych drożdży, czyli 7 g
  • 360 ml wody ciepłej, raczej letniej, niż gorącej
  • 3/4 łyżeczki soli (niepełna łyżeczka od herbaty)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać drożdże suszone i wymieszać. 
  • Do wody dodać sól, dobrze wymieszać. Wlać do suchych składników. 
  • Wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki. Nie zagniatać, nie wyrabiać.
  • Nakryć folią i wstawić do lodówki na 48 godzin.
  • Po tym czasie wyjąć chleb na stolnicę lekko oprószoną mąką. 
  • Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzać piekarnik oraz naczynie do 200°C. 
  • Uformować bochenek, ale nie zagniatać. 
  • Ostrożnie wyjąć naczynie, włożyć do niego bochenek chleba, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.
  • Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut bez przykrycia. 
  • Upieczony bochenek wyjąć z naczynia na drewnianą deskę i pozostawić do ostygnięcia. 
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Ludmiła Stawska