Jak upiec chleb żytni? Przepis na chleb z żytniej mąki, który zawsze się udaje
2021-03-31
łatwy
15 min
4
Nie ma nic wspanialszego niż zapach świeżego, żytniego chleba. I ten aromat może unosić się w naszych domach. Szczególnie, że chleb z tego przepisu zawsze się udaje. Nie potrzeba chleba zagniatać, ani godzinami wyrabiać. Jest bardzo smaczny i długo utrzymuje świeżość.
W tym przepisie wykorzystuje się naturalne procesy. Powolna fermentacja w niskiej temperaturze pozwala wytworzyć odpowiednią ilość gazu, który zapewni bochenkowi puszystość. Przed pieczeniem należy ciasto chlebowe traktować delikatnie, aby nie uwolnić zebranego w nim dwutlenku węgla.
SKŁADNIKI
- 180 g mąki żytniej chlebowej
- 420 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1 torebeczka suchych drożdży, czyli 7 g
- 360 ml wody ciepłej, raczej letniej, niż gorącej
- 3/4 łyżeczki soli (niepełna łyżeczka od herbaty)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać drożdże suszone i wymieszać.
- Do wody dodać sól, dobrze wymieszać. Wlać do suchych składników.
- Wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki. Nie zagniatać, nie wyrabiać.
- Nakryć folią i wstawić do lodówki na 48 godzin.
- Po tym czasie wyjąć chleb na stolnicę lekko oprószoną mąką.
- Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzać piekarnik oraz naczynie do 200°C.
- Uformować bochenek, ale nie zagniatać.
- Ostrożnie wyjąć naczynie, włożyć do niego bochenek chleba, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut bez przykrycia.
- Upieczony bochenek wyjąć z naczynia na drewnianą deskę i pozostawić do ostygnięcia.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante