Wykwintne mule z natką pietruszki
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Mule to bardzo eleganckie danie, ale bez problemu można je przygotować w domu. Wystarczy kupić świeże małże w supermarkecie. Mule mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilię. Sezon na mule wypada w grudniu.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych muli
- pół kostki masła
- 1 cebula
- 2 kieliszki białego wina
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dodać mule i gotować je pod przykryciem przez 5 - 10 minut na dużym ogniu, aż skorupki się otworzą. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać natką i podawać ciepłe wraz z bagietką.
Mule dokładnie opłukać i wyszorować. W dużym rondlu roztopić masło i podsmażyć cebulę. Wlać białe wino, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia.