Pieczone krewetki podawane z marynowanymi brzoskwiniami i ryżem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Krewetki słyną z zawartości substancji pobudzających siły witalne, a także cynku, który wzmaga pożądanie. Warto więc po nie sięgać nie tylko w okolicy walentynek. Podajemy przepisy na proste dania z krewetek, które możesz zaserwować ukochanej osobie na romantyczną kolację.
SKŁADNIKI
- 4 brzoskwinie pokrojone w grube cząstki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 kg dużych krewetek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 szklanka ryżu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W salaterce wymieszaj brzoskwinie, ocet i cukier i odstaw na bok.
- Krewetki (pozbawione skorupek i żyłek) ugotuj lub podpiecz na patelni.
- Nadziewaj po 2-3 na metalowe lub drewniane patyczki. Rozgrzej piekarnik.
- W naczyniu żaroodpornym wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy, majeranek oraz pieprz. Połóż krewetki. Piecz po ok. 3 minuty z każdej strony (lub do momentu, kiedy staną się czerwone).
- Podawaj z ugotowanym ryżem i marynowanymi brzoskwiniami.