Steki picanha: przepis na wołowe steki po brazylijsku
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Steki picanha pochodzą z Brazylii. Na steki picanha wykrawa się z części krzyżowej tuszy wołowej z zachowaniem okrywy tłuszczowej. Cienkie steki grilluje się szybko. Steki picanha są soczyste i niezwykle smaczne. Najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri (czimiczuri).
SKŁADNIKI
- 10 steków picanha: cienkich plastrów wyciętych z górnej części wołowego udźca
- oliwa lub olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Steki posmaruj 1 łyżką oliwy wymieszanej z ziołami śródziemnomorskimi.
- Rozgrzej bardzo mocno patelnię grillową.
- Na dużym ogniu smaż na niej steki, po 1 minucie z każdej strony.
- Dopraw solą i podawaj z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri