Ziemniaki pieczone w piekarniku - podajemy dobry przepis na pieczone ziemniaki [WIDEO]

Ziemniaki pieczone w piekarniku - podajemy dobry przepis na pieczone ziemniaki [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięs

Ziemniaki pieczone w piekarniku to danie, którego przygotowanie wydaje się bardzo proste. Jak jednak to zrobić, aby pieczone ziemniaki nie były suche i nie przypiekły się zanadto? Zdradzamy przepis na pyszne ziemniaki z piekarnika.

Co zrobić, aby przygotować pyszne ziemniaki pieczone w piekarniku:

 

Upieczenie ziemniaków w piekarniku wydaje się bardzo proste. Jak jednak to zrobić, aby ziemniaki nie były suche i nie przypiekły się zanadto?

Jakie ziemniaki wybrać?

Wybierz odpowiednią odmianę ziemniaków – w supermarketach znajdziesz odmiany przeznaczone do pieczenia. Te nie wymagają podgotowywania przed pieczeniem, a po  upieczeniu ich miąższ jest  delikatny i sypki.

Polecamy:  Jakie ziemniaki wybrać do sałatki, na puree, placki i frytki? [odmiany ziemniaków]

Podgotuj ziemniaki przed pieczeniem

Jeśli  nie masz możliwości kupienia odmiany ziemniaków przeznaczonej do pieczenia – zanim zaczniesz ziemniaki piec – zagotuj je w lekko osolonej wodzie – unikniesz w ten sposób  wpadki, polegającej na tym, że ziemniaki będą twarde i suche nawet po godzinie pieczenia. Albo do podgotowania, albo po nim pokrój ziemniaki na połówki lub w ćwiartki - w zależności od wielkości ziemniaka. Pamiętaj, aby kawałki miały podobną wielkość, dzięki czemu powinny się równomiernie zapiec.

Ziemniaki pieczone obrane czy w mundurkach?

Sam decydujesz, czy pieczesz ziemniaki w skórce czy obrane. Gdy  ziemniaki po umyciu nie prezentują się pięknie – lepiej  je obierz – unikniesz bardzo nieapetycznych niespodzianek typu sine przebarwienia niewidoczne przez skórkę.

Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?

Zaopatrz się w olej i specjalną przyprawę ziołową do pieczonych ziemniaków. Pieczone ziemniaki wspaniale smakują także w połączeniu z tymiankiem lub rozmarynem. Z tym ostatnim trzeba jednak uważać, bo jest bardzo aromatyczny. Podgotowane ziemniaki ułóż na blasze bądź w naczyniu żaroodpornym. Skrop ziemniaki olejem, a następnie posyp obficie wybranymi przyprawami. Wstaw kartofle do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180°C, aż ziemniaki się zarumienią.

Świetnie smakują również ziemniaki upieczone bez jakichkolwiek przypraw. Po wyjęciu z piekarnika warto położyć na każdy ziemniak odrobinę masła i posypać je grubo zmieloną solą.

Z czym zapiekać ziemniaki - pomysły:

Ziemniaki pieczone z ziołami

Ziemniaki pieczone z bryndzą

Ziemniaki pieczone po australijsku z ziołową śmietaną

Pieczone ziemniaki hasselback

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i tymiankiem

Ziemniaki pieczone jak z ogniska

Ziemniaki pieczone w folii z kremem serowym

Ziemniaki pieczone z pestkami

Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku

Do czego podawać pieczone ziemniaki?

Tak przygotowane kartofle dobrze smakują jako dodatek do dań mięsnych, a także w połączeniu z sosem czosnkowym, tzatzikami, jogurtem greckim, twarożkiem.

Zobacz przepisy:

Sos czosnkowy - łatwy i smaczny

Tzatziki. Co to jest? Przepis na grecki sos jogurtowy

Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką

ZOBACZ TEŻ WIDEO z krótką ściągą z pieczenia ziemniaków!

 

Spróbuj swoich sił w naszym quizie:

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3