Ziemniaki pieczone w piekarniku: podajemy dobry przepis

Ziemniaki pieczone w piekarniku: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Pieczone ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięs

Upieczenie ziemniaków w piekarniku wydaje się bardzo proste. Jak jednak to zrobić, aby nie były suche i nie przypiekły się zanadto? Zdradzamy przepis na pyszne ziemniaki z piekarnika.

Czego potrzeba do upieczenia ziemniaków w piekarniku?

Aby zapiec ziemniaki, potrzebujesz naprawdę niewiele. Zaopatrz się w kartofle, olej i przyprawę ziołową. Pieczone ziemniaki wspaniale smakują w połączeniu z tymiankiem, choć możesz również użyć specjalnej przyprawy do pieczonych ziemniaków. My polecamy jednak tymianek.

Jak przygotować ziemniaczki?

Najpierw dokładnie obierz ziemniaki ze skórki, a następnie pokrój w połówki lub ćwiartki - w zależności od wielkości ziemniaka. Pamiętaj, aby kawałki miały podobną wielkość, dzięki czemu powinny się równomiernie zapiec.

Pokrojone ziemniaki zagotuj w lekko osolonej wodzie. Po zagotowaniu się wody odcedź kartofle i ułóż na blasze bądź w naczyniu żaroodpornym. Skrop ziemniaki olejem, a następnie posyp obficie tymiankiem. Wstaw kartofle do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180 stopni, aż ziemniaki się zarumienią.

Tak przygotowane kartofle dobrze smakują jako dodatek do dań mięsnych, a także w połączeniu z sosem czosnkowym.