Gulasz z indyka z papryką

Gulasz z indyka z papryką

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gulasze można jadać cały rok. Najlepszy dowód? Popularność kuchni węgierskiej, z której wywodzi się gulasz

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczny gulasz z papryką najczęściej powstaje z wołowiny. Nie każdy jednak lubi mięso czerwone, a niektórzy powinni go unikać. Udziec z indyka stanowi dla niego świetna alternatywę. Podajemy przepis na esencjonalny gulasz z indyka z papryką.

Składniki

  • 40 dag udźca z indyka bez skóry

  • marchewka

  • 2 strąki papryki

  • cebula

  • łyżka przecieru pomidorowego

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • liść laurowy

  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obierz, pokrój w półplasterki.

  • Marchewkę obierz, opłucz, drobno pokrój.

  • Mięso pokrój na niewielkie kawałki, obsmaż na gorącym oleju, przełóż do rondla.

  • Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj do mięsa.

  • Włóż marchewkę, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, przypraw solą, pieprzem i słodką papryką, podlej szklanką wody.

  • Duś na małym ogniu około 1 godz.

  • Papryki opłucz, przekrój na pół, oczyść z pestek, pokrój w dużą kostkę. Dołóż do mięsa w połowie duszenia.

  • Gulasz podawaj z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka.