Zmysłowe ostrygi zapiekane z masłem ziołowym

2021-03-29
Ostrygi zapiekane z masłem
Autor: Shutterstock
średni
20 min
4

Ostrygi – niekwestionowane królowe stymulujących seksualnie pokarmów. Rozsławionych przez Casanovę cudownych muszli miłości nie może zabraknąć w randkowym menu. Zapieczone z aromatycznym ziołowym masłem smakują fantastycznie.

Podczas zakupów zwróć uwagę na to, by ostrygi były szczelnie zamknięte. Tylko takie będą naprawdę świeże i smaczne.

Więcej świetnych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

SKŁADNIKI

  • 4 ostrygi
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 filecik anchois

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło zmiksuj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i filecikiem anchois na gładką masę.
  • Ostrygi umyj i wysusz. Za pomącą noża z krótkim ostrzem ostrożnie otwórz muszle, uważając, by nie uronić ani kropli ze znajdującej się wewnątrz wody.
  • Ostrygi odetnij z obu stron od muszli i przykryj porcją ziołowego masełka.
  • Przełóż muszle na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw na 5 min. do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
  • Podawaj skropione sokiem z limonki lub cytryny.