Zmysłowe ostrygi zapiekane z masłem ziołowym
2021-03-29
średni
20 min
4
Ostrygi – niekwestionowane królowe stymulujących seksualnie pokarmów. Rozsławionych przez Casanovę cudownych muszli miłości nie może zabraknąć w randkowym menu. Zapieczone z aromatycznym ziołowym masłem smakują fantastycznie.
Podczas zakupów zwróć uwagę na to, by ostrygi były szczelnie zamknięte. Tylko takie będą naprawdę świeże i smaczne.
Więcej świetnych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"
SKŁADNIKI
- 4 ostrygi
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 filecik anchois
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło zmiksuj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i filecikiem anchois na gładką masę.
- Ostrygi umyj i wysusz. Za pomącą noża z krótkim ostrzem ostrożnie otwórz muszle, uważając, by nie uronić ani kropli ze znajdującej się wewnątrz wody.
- Ostrygi odetnij z obu stron od muszli i przykryj porcją ziołowego masełka.
- Przełóż muszle na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw na 5 min. do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
- Podawaj skropione sokiem z limonki lub cytryny.