Filet z kurczaka z sosem kaparowym - pomysł na obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Czasem nie chce nam się spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a jednak chcemy zjeść coś wykwintnego. I choć wydaje się niemożliwym pogodzenie tych dwóch tendencji, można jednak zjeść pysznie i się nie napracować. Najlepszym dowodem jest łatwy w przygotowaniu filet z kurczaka z sosem kaparowym.
SKŁADNIKI
- podwójna pierś
- łyżka oliwy
- starta skórka z cytryny
- łyżka kaparów
- 200 ml śmietanki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdą połówkę piersi przekroić w poprzek na pół. Lekko zbić. Usmażyć z dwóch stron na patelni grillowej.
- W czasie gdy mięso się smaży, przygotować sos.
- Na lekko podgrzaną oliwę włożyć startą skórkę z 1/3 cytryny, dodać posiekane kapary.
- Zamieszać, wlać śmietankę. Podgrzać bez zagotowania.
- Usmażone mięso polać sosem.
- Podawać z ryżem basmati i surówką z tartej marchwi z jabłkiem.