Filet z kurczaka z sosem kaparowym - pomysł na obiad

2019-01-15
Bożena Kowalewska
Filet z kurczaka z sosem kaparowym
Autor: Shutterstock Prosty przepis na pierś kurczaka z wykwintnym sosem kaparowym nadaje się na wszystkie świąteczne okazje. 
łatwy
20 min
4

Czasem nie chce nam się spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a jednak chcemy zjeść coś wykwintnego. I choć wydaje się niemożliwym pogodzenie tych dwóch tendencji, można jednak zjeść pysznie i się nie napracować. Najlepszym dowodem jest łatwy w przygotowaniu filet z kurczaka z sosem kaparowym.

Składniki

podwójna pierś

łyżka oliwy

starta skórka z cytryny

łyżka kaparów

200 ml śmietanki

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Każdą połówkę piersi przekroić w poprzek na pół. Lekko zbić. Usmażyć z dwóch stron na patelni grillowej.

W czasie gdy mięso się smaży, przygotować sos.

Na lekko podgrzaną oliwę włożyć startą skórkę z 1/3 cytryny, dodać posiekane kapary.

Zamieszać, wlać śmietankę. Podgrzać bez zagotowania.

Usmażone mięso polać sosem.

Podawać z ryżem basmati i surówką z tartej marchwi z jabłkiem.

Bożena Kowalewska