Filet z kurczaka z sosem kaparowym - pomysł na obiad

Filet z kurczaka z sosem kaparowym
Autor: Shutterstock Prosty przepis na pierś kurczaka z wykwintnym sosem kaparowym nadaje się na wszystkie świąteczne okazje. 
łatwy
20 min
4

Czasem nie chce nam się spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a jednak chcemy zjeść coś wykwintnego. I choć wydaje się niemożliwym pogodzenie tych dwóch tendencji, można jednak zjeść pysznie i się nie napracować. Najlepszym dowodem jest łatwy w przygotowaniu filet z kurczaka z sosem kaparowym.

SKŁADNIKI

  • podwójna pierś
  • łyżka oliwy
  • starta skórka z cytryny
  • łyżka kaparów
  • 200 ml śmietanki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdą połówkę piersi przekroić w poprzek na pół. Lekko zbić. Usmażyć z dwóch stron na patelni grillowej.
  • W czasie gdy mięso się smaży, przygotować sos.
  • Na lekko podgrzaną oliwę włożyć startą skórkę z 1/3 cytryny, dodać posiekane kapary.
  • Zamieszać, wlać śmietankę. Podgrzać bez zagotowania.
  • Usmażone mięso polać sosem.
  • Podawać z ryżem basmati i surówką z tartej marchwi z jabłkiem.
Bożena Kowalewska
więcej