Caponata sycylijska: bakłażany z dodatkami
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Caponata to pyszne danie pochodzące z Sycylii, przyrządzane na bazie bakłażanów i pomidorów. Czasami przez Polaków określana jest mianem bigosu z bakłażanów. Caponatę można podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem bagietki.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 pomidory
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżeczka oregano,
- kilkanaście czarnych oliwek,
- 2 łyżki odsączonych kaparów
- 2 łyżki oliwy
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany umyć, pokroić w centymetrowe plastry. Posypać je solą i zostawić na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażany i obsmażyć na złoty kolor. Dołożyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka minut.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić do bakłażanów na patelnię. Dodać ocet winny, oregano, oliwki i kapary.
- Całość dusić przez 15 minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.