Pietruszka pieczona z czosnkiem, miodem i rozmarynem

2021-03-29
Pietruszka pieczona z czosnkiem, miodem i rozmarynem
Autor: Shutterstock Pieczona pietruszka jest pyszna o intensywnym smaku
łatwy
15 min
4

Pietruszka lub pasternak  pieczone z czosnkiem, miodem i rozmarynem smakują niezwykle oryginalnie. Zwykły korzeń pietruszki w tym daniu nabiera głębi smaku i niezrównanego aromatu. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg pietruszki (średniej wielkości) lub pasternaku
  • 2 główki czosnku, przekrojone
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki miodu
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka listków (igiełek) rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 200°C. Pietruszkę umyć i oskrobać, osuszyć. Bardzo duże okazy przekroić wzdłuż na pół.
  • Pietruszkę włożyć do większej blaszki lub żaroodpornej formy. Główki (nie ząbki!) czosnku przekroić na pół w poprzek ząbków. Włożyć do formy z pietruszkami. Wszystko doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Roztopić masło i wymieszać z miodem oraz oliwą. Polać po pietruszce i wszystko razem wymieszać dłońmi. Posypać rozmarynem.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez około 35-45 minut (w zależności od wielkości pietruszek), aż będzie miękka i lekko się zrumieni na brzegach, w międzyczasie dwukrotnie przemieszać.
  • Podawać do pieczonych mięs lub z ostrym sosem czosnkowym jako przystawkę.