Pietruszka pieczona z czosnkiem, miodem i rozmarynem
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pietruszka lub pasternak pieczone z czosnkiem, miodem i rozmarynem smakują niezwykle oryginalnie. Zwykły korzeń pietruszki w tym daniu nabiera głębi smaku i niezrównanego aromatu.
SKŁADNIKI
- 1 kg pietruszki (średniej wielkości) lub pasternaku
- 2 główki czosnku, przekrojone
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 50 g masła
- 1/3 szklanki miodu
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka listków (igiełek) rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Pietruszkę umyć i oskrobać, osuszyć. Bardzo duże okazy przekroić wzdłuż na pół.
- Pietruszkę włożyć do większej blaszki lub żaroodpornej formy. Główki (nie ząbki!) czosnku przekroić na pół w poprzek ząbków. Włożyć do formy z pietruszkami. Wszystko doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
- Roztopić masło i wymieszać z miodem oraz oliwą. Polać po pietruszce i wszystko razem wymieszać dłońmi. Posypać rozmarynem.
- Wstawić do piekarnika i piec przez około 35-45 minut (w zależności od wielkości pietruszek), aż będzie miękka i lekko się zrumieni na brzegach, w międzyczasie dwukrotnie przemieszać.
- Podawać do pieczonych mięs lub z ostrym sosem czosnkowym jako przystawkę.