Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem to idealna przystawka na wykwintne przyjęcie. Podajemy przepis na pyszne krewetki - łatwe do przyrządzenia.
SKŁADNIKI
- 300 g krewetek królewskich
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 80 ml białego wina
- cytryna
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- bagietka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do tego dania najlepiej wykorzystać świeże krewetki. Czosnek kroimy na cieniutkie paski, z natki wybieramy połowę listków i siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i oliwę, dodajemy czosnek i natkę.
- Wrzucamy krewetki, a gdy się zaróżowią, przewracamy je na drugą stronę i podlewamy winem.
- Dodajemy łyżkę masła i przyprawy. Smażymy, aż nie będzie czuć zapachu alkoholu. Po zdjęciu z ognia krewetki skrapiamy sokiem z cytryny.
- Z bagietki przygotowujemy grzanki – kroimy ją na kromki i przez chwilę podsmażamy na patelni, z której zdjęliśmy krewetki i przelaliśmy większość sosu.