Cielęcina z koprem włoskim i puree z dyni
2021-03-29
średni
80 min
4
Wypróbuj przepis na cielęcinę z koprem włoskim i podaj ją z aksamitnym puree z dyni. Krucha duszona cielęcina w połączeniu z delikatną dynią oraz wyrazistym koprem włoskim smakuje wyjątkowo pysznie. Dla wzmocnienia aromatu dania z cielęciny warto dodać goździki, anyż i liść laurowy, a dynię wymieszać ze szczyptą curry. Podajemy przepis na królewską cielęcinę z puree z dyni.
SKŁADNIKI
- 800 g cielęciny
- 800 g dyni
- 500 g kopru włoskiego
- Cebula
- 4 marchewki
- Por
- Kostka rosołowa 800.0
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- Goździki
- Anyż
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Odetnij twardą końcówkę kopru, umyj warzywo i pokrój je na drobne kawałki. Por przekrój wzdłuż, umyj dokładnie i pokrój w plasterki.
- Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki wielkości ok. 1,5 cm na 1,5 cm.
- Wlej na patelnię 2 łyżki wody i podsmaż na niej cielęcinę i cebulę. Gdy mięso nabierze ładnego koloru, zalej je wodą i dodaj pokruszoną kostkę rosołową. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj marchewkę, koper włoski, por, goździki, anyż i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i duś przez mniej więcej godzinę, aż mięso stanie się miękkie.
- W tym czasie obierz dynię i pokrój ją w kostkę o grubości 1 cm. Wlej odrobinę wody na patelnię i wrzuć na nią dynię. Duś aż będzie miękka, co powinno zająć około 30-40 minut. Co jakiś czas sprawdzaj czy nie przywiera zbytnio do patelni, w razie czego dolewając odrobinę wody.
- Gotową dynię dopraw curry, solą i pieprzem. Rozgnieć ją widelcem, aby uzyskała konsystencję puree.
- Gdy mięso będzie gotowe, dodaj skrobię kukurydzianą. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z puree z dyni.