Surówka z marchwi z dwoma rodzajami selera

Surówka z marchwi z dwoma rodzajami selera
Autor: Shutterstock Surówka z z marchwi z dwoma rodzajami selera to prawdziwa bomba witaminowa
łatwy
15 min
4

Marchewka, seler, buraki, pasternak, czyli warzywa korzeniowe to niezawodne źródła witamin w chłodnych porach roku. Tym razem proponujemy prawdziwą bombę witaminową - surówkę z marchwi z dwoma rodzajami selera i lekkim sosem.

SKŁADNIKI

  • 3 marchewki
  • mały seler korzeniowy
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew i seler korzeniowy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Seler naciowy umyć, pociąc na cienkie kawałki
  • Składniki sosu wymieszać, polać nimi warzywa i wymieszać
  • Posypać całość orzechami i udekorować listkami selera naciowego