Polędwica wieprzowa w sosie z morelami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Polędwica wieprzowa w sosie z morelami to danie niezwykle aromatyczne i wyraziste. Warto przygotować je na wykwintną kolację. Nie jest trudne dp zrobienia, a smakuje wybornie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 200 g suszonych moreli
- 2 szklanki sosu demi-glace
- 3 łyżki sherry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie masła przez 2 minuty, po czym dodać sos i sherry i gotować na małym ogniu ok. 8 minut.
- Polędwicę pokroić w plastry i usmażyć na maśle z olejem do miękkości. Przed podaniem polać sosem.