Selery w sosie cytrynowym - gorący dodatek do obiadu

2021-03-29
Selery w sosie cytrynowym
Autor: Shutterstock Selery w sosie cytrynowym to gorący dodatek do drobiu lub wołowiny.
łatwy
30 min
4

Jeszcze do niedawna seler w polskiej kuchni pojawiał się tylko jako element wywaru warzywnego na zupę ewentualnie składnik sałatki jarzynowej. Na szczęście te czasy minęły i dziś seler zaczyna świecić tryumfy jako samodzielne danie. Proponujemy więc wypróbować selery na ciepło w sosie cytrynowym. Znakomicie komponują się z daniami z drobiu i wołowiny.

SKŁADNIKI

  • pół kg selera
  • 8 łyżek masła
  • sól i pieprz
  •  
  • Na sos:
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka wywaru drobiowego
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos: dokładnie wymieszać sok z cytryny, przyprawy i trochę rosołu - tak, aby powstała płynna pasta. Resztę rosołu zagotować i powoli mieszając wlać do niego pastę.
  • Sos gotować chwilę, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia i lekko przestudzić, dodać do niego żółtko rozprowadzone 2 łyżkami sosu. Podgrzewać kilka minut nie dopuszczając do wrzenia.
  • Selery umyć, obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle, aż się zrumieni.
  • Selery umyć, obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle, aż się zrumieni.
  • Doprawić solą i pieprzem, zalać wodą, tak aby przykryła warzywa i gotować do miękkości.
  • Selery odcedzić, pozostawiając nieco wywaru, rozcieńczyć nim sos.
  • Selery przełożyć do garnka, zalać sosem i podgrzewać chwilę, nie dopuszczając do wrzenia.
  • Podawać na ciepło.