Selery w sosie cytrynowym - gorący dodatek do obiadu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jeszcze do niedawna seler w polskiej kuchni pojawiał się tylko jako element wywaru warzywnego na zupę ewentualnie składnik sałatki jarzynowej. Na szczęście te czasy minęły i dziś seler zaczyna świecić tryumfy jako samodzielne danie. Proponujemy więc wypróbować selery na ciepło w sosie cytrynowym. Znakomicie komponują się z daniami z drobiu i wołowiny.
SKŁADNIKI
- pół kg selera
- 8 łyżek masła
- sól i pieprz
- Na sos:
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- 1 szklanka wywaru drobiowego
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos: dokładnie wymieszać sok z cytryny, przyprawy i trochę rosołu - tak, aby powstała płynna pasta. Resztę rosołu zagotować i powoli mieszając wlać do niego pastę.
- Sos gotować chwilę, aż zgęstnieje, zdjąć z ognia i lekko przestudzić, dodać do niego żółtko rozprowadzone 2 łyżkami sosu. Podgrzewać kilka minut nie dopuszczając do wrzenia.
- Selery umyć, obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle, aż się zrumieni.
- Selery umyć, obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle, aż się zrumieni.
- Doprawić solą i pieprzem, zalać wodą, tak aby przykryła warzywa i gotować do miękkości.
- Selery odcedzić, pozostawiając nieco wywaru, rozcieńczyć nim sos.
- Selery przełożyć do garnka, zalać sosem i podgrzewać chwilę, nie dopuszczając do wrzenia.
- Podawać na ciepło.