10 najlepszych przepisów z grzybami

2019-09-27 11:16

Jesienią lasy przeczesują rzesze grzybiarzy. Jedni zbierają wszystko, inni są wybredni. Grzybobranie ma w sobie coś z polowania. Tutaj liczy się nie tylko ilość, ale także jakość. Każdy chciałby upolować prawdziwka - borowika szlachetnego. Małe i jędrne owocniki grzybów marynuje się, średnie okazy zamienia się w pyszne dania, a duże i dorodne grzyby suszy się na zimę. Bez tych ostatnich trudno sobie wyobrazić polską kuchnię, która grzybami - darami lasu - pachnie. 

10 najlepszych przepisów z grzybami
Autor: Shutterstock Zapach grzybów od razu pobudza nasz apetyt

Spis treści

  1. Jak długo grzyby są świeże?
  2. Jak przechowywać grzyby? Mrożenie, duszenie, suszenie...
  3. Najpopularniejsze przepisy z grzybami

Jak długo grzyby są świeże?

Tak naprawdę grzyby są świeże tylko przez jeden dzień. Wymagają przechowywania w niskiej temperaturze, dlatego najlepiej trzymać je w lodówce. Wszyscy grzybiarze wiedzą, że im większy grzyb, tym krótszy jego czas przechowywania. Najdłużej trwałość zachowują małe grzyby. Po 24 godzinach jednak wszystkie grzyby należy odpowiednio przetworzyć.

Sprawdź: ATLAS GRZYBÓW ONLINE: Parada oszustów, czyli grzyby trujące podobne do grzybów jadalnych [ZDJĘCIA i OPISY]

Jak przechowywać grzyby? Mrożenie, duszenie, suszenie...

Na szczęście istnieje kilka sposobów na przedłużenie trwałości grzybów. Pierwszą i chyba najczęściej stosowaną metodą jest mrożenie grzybów. Najpierw należy obmyć je pod zimną wodą, sparzyć wrzątkiem (czyli zblanszować), a następnie, po wystudzeniu, włożyć do zamrażalnika. Gdy już się zamrożą, warto przełożyć je do pojemnika. Niektóre grzyby, np. kurki, przed zamrożeniem trzeba jednak obgotować. W przeciwnym razie po rozmrożeniu i podsmażeniu będą miały gorzkawy smak.

Zobacz: Jak mrozić grzyby? Gotować grzyby przed zamrożeniem? [WIDEO]

Jeśli zależy nam na krótkotrwałym przechowaniu zebranych grzybów, polecamy uduszenie ich na maśle. W ten sposób przyrządzone grzyby można śmiało trzymać w słoiku przez kilka dni.

Wypróbuj: Grzyby duszone na zimę w słoikach

Chyba najdłuższy termin przydatności mają suszone grzyby. Do suszenia idealnie nadają się borowiki, podgrzybki, kozaki. Grzyby można suszyć na słońcu w słonecznie dni, gdy nie ma wysokiej wilgotności. Można też do tego celu użyć piekarnika, a najlepsza jest specjalna suszarka do grzybów, warzyw i owoców.

Zobacz również: Jak suszyć grzyby w piekarniku? 

Jak suszyć grzyby w suszarce? [WIDEO]

Najpopularniejsze przepisy z grzybami

Grzyby mają niewiele wartości odżywczych. Owocniki grzybów jadalnych w 80% składają się z wody, pozostałe 20% masy to w większości białka i trochę cukrów. Wszystkie grzyby, są produktem niskokalorycznym. Większość grzybów zawiera witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E oraz wiele soli mineralnych.

Grzyby cenimy przede wszystkim ze względu na smak. Wszystkie grzyby zawierają reszty kwasu glutaminowego - aminokwasu, budulca białka - który nasz organizm rozpoznaje jako umami, czyli mięsny, inaczej smaczny. 

Jeśli chcesz w pełni docenić smak najlepszego z darów lasu wypróbuj przepisy:

Grzyby duszone w śmietanie - łatwy przepis krok po kroku

Kaszotto z grzybami - jak zrobić polskie superfoods?

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

Makaron z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym

Soczysty schab duszony z grzybami: danie z piekarnika

Quiche z grzybami, szynką i parmezanem [WIDEO]

Knedle z grzybami - przepis naszych czytelników

Kołacz z grzybami leśnymi

Jak smażyć grzyby? Przepis i porady

Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej