Soczysty schab duszony z grzybami

2021-03-29
Soczysty schab duszony z grzybami
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Soczysty schab duszony z grzybami to eleganckie danie. Idealne na niedzielny posiłek całej rodziny. Soczyste kotlety skąpane w aromatycznym grzybowym sosie doskonale współgrają z pieczonymi ziemniakami. 

 Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1200-1400 g schabu środkowego
  • 3 cebule
  • 350 g pieczarek brunatnych lub w sezonie grzybów leśnych: prawdziwków, koźlaków, podgrzybków
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na plastry i lekko rozbić go tłuczkiem. Schab oprószyć solą. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.
  • Z patelni zdjąć kotlety, w razie potrzeby dolać oleju, ponownie rozgrzać i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. 
  • Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wrzucić pokrojone na plasterki pieczarki.
  • Dno naczynia do zapiekania posmarować olejem, wyłożyć cebulę i pieczarki, dodać tymianek, posolić i wlać śmietanę. 
  • Na wierzchu ułożyć kotlety. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. 
  • Przed podaniem oprószyć tłuczonym różowym pieprzem.