Jak mrozić grzyby, by zachowały smak i aromat? Sprawdzamy, czy trzeba je wcześniej gotować

2025-08-12 15:09

Sezon na grzyby to idealny moment, by zrobić zapasy na zimę. Odpowiednio zamrożone zachowają swój smak, aromat i wartości odżywcze niemal jak świeże – a potem wystarczy je wyjąć z zamrażarki, by w kilka minut przygotować pyszne danie. Podpowiadamy, jak mrozić grzyby krok po kroku i czy naprawdę trzeba je wcześniej gotować.

Jak mrozić grzyby, by zachowały smak i aromat? Sprawdzamy, czy trzeba je wcześniej gotować
Autor: Shutterstock Mrożenie grzybów to nie taka trudna sztuka, jakby się mogło wydawać

Jakie grzyby można mrozić?

Do mrożenia nadają się praktycznie wszystkie grzyby leśne. Muszą być jednak młode i zdrowe. Przed zamrożeniem należy  bardzo dokładnie sprawdzić, czy grzyby nie są robaczywe. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie ich. Do oporządzenia grzybów można użyć szorstkiej strony myjki do naczyń. Bardzo brudne okazy myjemy pod bieżącą wodą.

Czy grzyby lepiej mrozić w całości, czy można je pokroić?

Najlepiej od razu pokroić grzyby w takie kawałki, które będziemy chcieli wykorzystać przy gotowaniu, np. w plasterki. Grubość plastrów zależy od tego, co lubimy. Większe kawałki będą ładnie wyglądać w zupie lub w sosie. Kroimy tylko grzyby większe, małe można zamrozić w całości. Maślaki trzeba obrać ze skórki, a rydze, nawet większe, lepiej mrozić w całości.

Jak mrozić grzyby?

Mrozimy grzyby surowe czy gotowane?

Przed zamrożeniem dobrze jest krótko grzyby obgotować. Taki zabieg pozwoli na przechowywanie mrożonych grzybów dłużej, nawet do następnego sezonu. Z pewnością obgotować należy grzyby z blaszkami - zwłaszcza rydze i kurki, gdyż inaczej będą gorzkie. Borowiki i podgrzybki możemy mrozić na surowo. Po obgotowaniu grzyby należy odsączyć i poczekać, aż wystygną.

Co zrobić, żeby grzyby nie skleiły się w zamrażarce?

Przed zamrożeniem grzyby trzeba podzielić na porcje. Poszczególne części układamy na tackach i wkładamy do zamrażarki. Następnego dnia zamrożone grzyby przekładamy do foliowego woreczka. Dzięki temu możemy wyjąć dokładnie tyle grzybów, ile nam potrzeba.

Czy przed użyciem mrożone grzyby trzeba rozmrozić?

Mrożonych grzybów, z których przyrządzamy potrawy, nie musimy rozmrażać. Możemy od razu je smażyć, dusić lub gotować.

W galerii sprawdź jak odróżnić grzyby jadalne od trujących!