Grzyby duszone na zimę: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Duszone grzyby w słoikach przydadzą się nie tylko w Wigilię, warto więc przyrządzić parę weków. Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na grzyby duszone na zimę.
SKŁADNIKI
- 2 kg grzybów leśnych
- 0,5 l masła klarowanego
- 2-4 cebule
- do smaku: sól, pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i osączyć. Pokroić w plasterki.
- Masło roztopić w dużym rondlu, dodać cebulę i podsmażyć ją, aż się zeszkli.
- Dodać grzyby. Smażyć, mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 30 minut. Ostudzić.