Makaron z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym
Przepis na makaron penne z grzybami i kurczakiem w śmietanie, posypany posiekaną natką pietruszki. Brzmi smacznie, prawda? To proste danie zachwyca smakiem i aromatem, a do tego jest banalnie łatwe do zrobienia. Oto sposób przygotowania makaron z kurczakiem i grzybami.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu penne, czyli rurki ciętej skośnie
- 50 g świeżych lub mrożonych borowików, podgrzybków lub pieczarek
- 250 g świeżych lub mrożonych kurek
- 2 średnie cebule
- 200 g fileta z kurczaka
- 300 ml śmietany kwaśnej 18%
- 200 ml śmietany słodkiej 18%
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz do smaku
- Natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Grzyby czyścimy, kroimy na cząstki i chwilkę obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy.
Fileta z kurczaka kroimy w cząstki, a cebulę w średnią kostkę i razem podsmażamy na oleju.
Dodajemy grzyby, obie śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.