Grzyby w śmietanie: podajemy dobry przepis na gryby duszone ze śmietaną

2021-09-03
Grzyby w śmietanie: podajemy dobry przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kurki w śmietanie to kulinarny klasyk, warto je jednak wymieszać z innymi gatunkami - podgrzybkami, prawdziwkami, maślakami czy koźlarzami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

W grzybach można znaleźć żelazo, sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu oraz cynk, miedź, jod, fluor. Jednak cenimy je przede wszystkim za walory smakowe i niepowtarzalny aromat. Grzyby duszone w śmietanie należą do dań z przydomkiem ''niebo w gębie''. Jak je zrobić? Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • świeże grzyby (najlepiej mieszanka: podgrzybki, maślaki, prawdziwki, koźlarze, kurki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • garść posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby dokładnie umyć (nie moczyć ich długo w wodzie, bo nasiąkną nią). 
  • Duże kapelusze trzeba pokroić na grube kawałki, mniejsze na pół.
  • Jeśli grzybów masz dużo - nóżki wyrzuć, bo bywają twarde. Jeśli jednak każdy grzyb jest na wagę złota - pokrój także nóżki w cienkie talarki.
  • Na głębokiej patelni (lub w rondlu z grubym dnem) stop masło z oliwą (unikniesz w ten sposób przypalenia masła). Zeszklij na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  • Dodaj pokrojone grzyby, posól. Przykryj pokrywką i duś 20 minut, mieszając, żeby nie przywarły do dna. Jeśli uznasz, że płynu jest za dużo, zostaw patelnię jeszcze chwilę na ogniu, żeby sos nieco odparował.
  • Dodaj śmietanę, wsyp porcję świeżo zmielonego pieprzu, posyp natką. Grzyby w śmietanie najlepiej smakują z ziemniakami albo makaronem wstążki.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?

Galeria: Grzyby trujące podobne do jadalnych