Grzyby w śmietanie: podajemy dobry przepis na gryby duszone ze śmietaną
2021-09-03
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
W grzybach można znaleźć żelazo, sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu oraz cynk, miedź, jod, fluor. Jednak cenimy je przede wszystkim za walory smakowe i niepowtarzalny aromat. Grzyby duszone w śmietanie należą do dań z przydomkiem ''niebo w gębie''. Jak je zrobić? Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- świeże grzyby (najlepiej mieszanka: podgrzybki, maślaki, prawdziwki, koźlarze, kurki)
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- szklanka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- garść posiekanej natki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby dokładnie umyć (nie moczyć ich długo w wodzie, bo nasiąkną nią).
- Duże kapelusze trzeba pokroić na grube kawałki, mniejsze na pół.
- Jeśli grzybów masz dużo - nóżki wyrzuć, bo bywają twarde. Jeśli jednak każdy grzyb jest na wagę złota - pokrój także nóżki w cienkie talarki.
- Na głębokiej patelni (lub w rondlu z grubym dnem) stop masło z oliwą (unikniesz w ten sposób przypalenia masła). Zeszklij na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Dodaj pokrojone grzyby, posól. Przykryj pokrywką i duś 20 minut, mieszając, żeby nie przywarły do dna. Jeśli uznasz, że płynu jest za dużo, zostaw patelnię jeszcze chwilę na ogniu, żeby sos nieco odparował.
- Dodaj śmietanę, wsyp porcję świeżo zmielonego pieprzu, posyp natką. Grzyby w śmietanie najlepiej smakują z ziemniakami albo makaronem wstążki.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?