Oryginalne knedle z grzybami. Przepis na szałowy obiad za nieduże pieniądze

2024-03-07
Knedle z grzybami: przepis konkursowy
Autor: autor przepisu konkursowego Knedle z grzybami - nowatorskie spojrzenia na kuchnię polską autorstwa Magdaleny Skrzypek.
średni
45 min
4

Przepis na knedle z grzybami jest nowatorskim spojrzeniem na tradycyjną kuchnię polską. Farsz do knedli przygotowany jest z suszonych grzybów z dodatkiem orzechów włoskich, co stanowi bardzo udany mariaż smaków. Knedle z grzybami można podać z sosem grzybowym, świetnie też smakują okraszone przyrumienioną cebulką. 

Knedle z grzybami zachwyciły redakcyjne jury w konkursie na przepis z wykorzystaniem grzybów. Autorką przepisu na knedle z grzybami jest Magdalena Skrzypek, która zdobyła jedną z dwóch głównych nagród. Konkurs odbył się we wrześniu 2017 r.

Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo, znajdziesz w niej inne, rewelacyjne przepisy na kluski z ziemniaków.

SKŁADNIKI

  • Na nadzienie:
  • 70 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) 
  • 1  cebula
  • 40 g obranych włoskich orzechów
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • Na ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • około 250 g mąki
  • 1 duże jajko
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić. Ostudzone zmielić.

    Orzechy sparzyć, obrać ze skórki.
  • Cebulę obrać drobno pokroić. Zeszklić. Następnie dodać grzyby i usmażyć.
  • Połączyć z drobno posiekaną natką, zmielonymi orzechami i żółtkiem. Doprawić do smaku.
  • Ziemniaki obrać, opłukać. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i zemleć.
  • Połączyć z przesianą mąką, solą i jajkiem. Zagnieść ciasto.
  • Podzielić na części. Formować wałki. Pokroić na kawałki. Następnie spłaszczać w dłoni. Nakładać farsz. Uformować kule.
  • Gotować we wrzącej osolonej wodzie około 6 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
  • Podawać z grzybowym sosem lub polane tłuszczem ze smażoną cebulką. 
Czy warto jeść grzyby?