Quiche z grzybami, szynką i parmezanem [WIDEO]

Quiche z grzybami, szynką i parmezanem [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Quiche z grzybów pyszne na przyjęcie i obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Smaczna quiche z grzybami, szynką i parmezanem to propozycja na małe przyjęcie. Miła odmiana dla podniebienia i oka.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej 

  • 120 g masła 

  • łyżeczka soli 

  • jajko

  • Nadzienie:

  • 300 g grzybów leśnych (borowików) 

  • 100 g szynki parmeńskiej 

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła 

  • mała cebula 

  • 2 liście laurowe 

  • 2 ziela angielskie 

  • łyżka posiekanej natki pietruszki 

  • 3 jajka 

  • 40 g tartego sera (parmezan, grana padano, cheddar, gouda, kozi)

  • szklanka śmietany 18-proc. lub 30-proc. 

  • świeżo mielony pieprz, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto kruche: do mąki dodać wiórki zimnego masła i sól. Rozcierać palcami lub mieszać mieszadłem w robocie kuchennym, aż powstanie kruszonka, a składniki zaczną się łączyć. Dodać jajko i połączyć składniki, formując gładką kulę. Rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując stolnicę mąką, na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Odciąć jego nadmiar. Wstawić do lodówki.

  • Nagrzać piekarnik do 190°C. Całe ciasto zakryć folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę lub ryż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, usunąć folię z obciążeniem i piec 10 minut na lekko złoty kolor.

  • Nadzienie: grzyby i cebulę pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz drobno posiekaną szynkę. Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać grzyby i mieszając, smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

  • Do oddzielnej miski wbić jajka i zmiksować ze śmietaną i serem. Dodać grzyby i wymieszać. Delikatnie, stopniowo, wylać na upieczony spód.

  • Piec przez 30 minut w 180°C, do ścięcia masy.

Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO i  dowiedz się, dlaczego warto kupić tę książkę!

Ocena: 3,3