Kurczak pieczony w całości: przepis na kurczaka [WIDEO]
Quiche z grzybami, szynką i parmezanem [WIDEO]
![Quiche z grzybami, szynką i parmezanem [WIDEO]](https://cdn4.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/17276/quiche-z-grzybow-szynki-i-parmezanu.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Quiche z grzybów pyszne na przyjęcie i obiad.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 120 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Smaczna quiche z grzybami, szynką i parmezanem to propozycja na małe przyjęcie. Miła odmiana dla podniebienia i oka.
Składniki
200 g mąki pszennej
120 g masła
łyżeczka soli
jajko
Nadzienie:
300 g grzybów leśnych (borowików)
100 g szynki parmeńskiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
mała cebula
2 liście laurowe
łyżka posiekanej natki pietruszki
3 jajka
40 g tartego sera (parmezan, grana padano, cheddar, gouda, kozi)
szklanka śmietany 18-proc. lub 30-proc.
świeżo mielony pieprz, sól
Przygotowanie krok po kroku:
Ciasto kruche: do mąki dodać wiórki zimnego masła i sól. Rozcierać palcami lub mieszać mieszadłem w robocie kuchennym, aż powstanie kruszonka, a składniki zaczną się łączyć. Dodać jajko i połączyć składniki, formując gładką kulę. Rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując stolnicę mąką, na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Odciąć jego nadmiar. Wstawić do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 190°C. Całe ciasto zakryć folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę lub ryż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, usunąć folię z obciążeniem i piec 10 minut na lekko złoty kolor.
Nadzienie: grzyby i cebulę pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz drobno posiekaną szynkę. Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać grzyby i mieszając, smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
Do oddzielnej miski wbić jajka i zmiksować ze śmietaną i serem. Dodać grzyby i wymieszać. Delikatnie, stopniowo, wylać na upieczony spód.
Piec przez 30 minut w 180°C, do ścięcia masy.
Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, dlaczego warto kupić tę książkę!