Parmezan: jak przechowywać? W jakich daniach jest niezastąpiony? [kuchnia włoska]

Parmezan: jak przechowywać? W jakich daniach jest niezastąpiony? [kuchnia włoska]

Autor Zdjęcia: photos.com

We Włoszech parmezan często występuje pod nazwą grana

Parmezan czyli parmigiano reggiano jest najsłynniejszym włoskim twardym serem. Jego nazwa pochodzi od miasta i prowincji Parma, gdzie jest wytwarzany. Parmezan produkowany jest od siedmiu wieków według niezmienionej receptury. Przyrządzanie i dojrzewanie parmezanu podlega ścisłej kontroli. Sprawdź, jak przechowywać parmezan i jakie są jego zastosowania kulinarne.

Parmezan: co to za ser?

Włosi nazywają parmezan "grana" - od gruzełkowatej konsystencji. Produkcja parmezanu koncentruje się wokół miasta i prowincji Parma, a także prowincji Reggio Emilia i Modena. Ser wyrabia się z niepasteryzowanego, nieprzetworzonego mleka. 

Smak i właściwości parmezanu

Parmezan ma pikantny smak z owocowymi nutami i grudkowatą strukturę. Prawdziwy parmezan topi się, dobrze się rumieni, nie jest tłusty i nie staje się gumowaty.  

Przechowywanie parmezanu

Parmezan najlepiej kupić w kawałku owiniętym woskowanym papierem, a następnie folią aluminiową. Przechowujemy go w najchłodniejszej części lodówki nawet dwa miesiące, ale z czasem staje się coraz bardziej suchy i twardy. Za każdym razem, gdy zawija się go ponownie, trzeba wymienić papier woskowany. Jeśli na skórce pojawiła się wilgoć, należy ją wytrzeć. Parmezan należy ścierać w miarę potrzeb, szybko bowiem traci smak i aromat.

Czy można mrozić parmezan?

Parmezan można zamrozić nawet na pół roku. Trzeba go wcześniej owinąć w potrójną warstwę folii aluminiowej. Należy się jednak liczyć z tym, że po rozmrożeniu będzie bardziej kruchy i nieco suchszy.

Do czego dodawać parmezan?

Parmezan wzbogaca smak sałat, makaronów, warzyw i mięs. Świetnie komponuje się z suszonymi figami i śliwkami, a także orzechami włoskimi i laskowymi.

Przepisy na dania z dodatkiem parmezanu

Tatar w koszyku z parmezanu

Krem selerowy z parmezanem

Krem pomidorowy z parmezanem

Zapiekana cukinia z parmezanem

Penne z ziołami włoskimi i parmezanem

Pieczona brukselka z roszponką, orzechami laskowymi i tartym parmezanem

Przepis na sałatkę z rukolą, groszkiem cukrowym, parmezanem i świeżą miętą

Ocena: 3,6