Przepis na sałatkę z rukolą, groszkiem cukrowym, owocami jagodowymi i świeżą miętą

Przepis na sałatkę z rukolą, groszkiem cukrowym, owocami jagodowymi i świeżą miętą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatkę można wzbogacić dodatkiem prażonych orzechów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z rukolą, groszkiem cukrowym, owocami jagodowymi i świeżą miętą to bardzo zdrowe danie, które doda energii nawet największym śpiochom i leniuchom. Jeśli jesteście zabiegani, macie mnóstwo obowiązków na głowie, a mało czasu na odpoczynek, zregenerujcie organizm dobrym posiłkiem. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 200 g młodego groszku cukrowego

  • 1 opakowanie rukoli

  • 100 g tartego sera parmezan

  • 100 g owoców jagodowych: malin, borówek, jeżyn

  • 2-3 miniturowe kiwi

  • ewentualnie nasiona granatu lub prażone orzechy

  • kilka listków świeżej mięty

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sok z ½ cytryny

  • balsamiczny ocet szampański (ewentualnie ocet sherry)

  • sól morska lub sól wędzona do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyty groszek pokroić w paski, grubsze pędy można wcześniej zblanszować we wrzącej i osolonej wodzie.

  • Na talerzu ułożyć rukolę z groszkiem cukrowym, całość posypać owocami, startym parmezanem, świeżo siekaną miętą i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

  • Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszać, oprószyć solą morską oraz skropić aromatycznym octem. Posypać nasionami granatu lub prażonymi orzechami, albo jednym i drugim.

Ocena: 0