Bezkonkurencyjna sałatka tzatziki z kurczakiem lub indykiem - to jest hit!
Przepis na sałatkę z rukolą, groszkiem cukrowym, owocami jagodowymi i świeżą miętą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatkę można wzbogacić dodatkiem prażonych orzechów.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sałatka z rukolą, groszkiem cukrowym, owocami jagodowymi i świeżą miętą to bardzo zdrowe danie, które doda energii nawet największym śpiochom i leniuchom. Jeśli jesteście zabiegani, macie mnóstwo obowiązków na głowie, a mało czasu na odpoczynek, zregenerujcie organizm dobrym posiłkiem. Podajemy sprawdzony przepis.
Składniki
200 g młodego groszku cukrowego
1 opakowanie rukoli
100 g tartego sera parmezan
100 g owoców jagodowych: malin, borówek, jeżyn
2-3 miniturowe kiwi
ewentualnie nasiona granatu lub prażone orzechy
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
balsamiczny ocet szampański (ewentualnie ocet sherry)
sól morska lub sól wędzona do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Umyty groszek pokroić w paski, grubsze pędy można wcześniej zblanszować we wrzącej i osolonej wodzie.
Na talerzu ułożyć rukolę z groszkiem cukrowym, całość posypać owocami, startym parmezanem, świeżo siekaną miętą i skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Przed podaniem sałatkę delikatnie wymieszać, oprószyć solą morską oraz skropić aromatycznym octem. Posypać nasionami granatu lub prażonymi orzechami, albo jednym i drugim.