Warzywa

Zielone, czerwone, żółte i białe - miłośnik właściwie każdego koloru znajdzie warzywa, które stanowią radość dla oka. Na tym jednak nie koniec ich możliwości! Wiele warzyw to produkty niskokaloryczne, lekkostrawne i świetnie sprawdzające się w różnorodnych daniach. Warto żyć w rytmie pór roku i jeść jak najwięcej warzyw sezonowych.

Warzywa

Dżem z pomidorków koktajlowych domowej roboty

Pomidorowy dżem domowej roboty jest doskonałym dodatkiem do świeżej bagietki i kromki razowego chleba. Razem tworzą idealną, szybką w przygotowaniu, letnią przekąskę. Bardzo atrakcyjną i smaczną!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pieczone ziemniaczki z fetą i czarnymi oliwkami

Pieczone ziemniaczki z fetą i czarnymi oliwkami to pyszny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Są smaczne i chrupiące. Stanowią znakomite tło dla słonej fety i aromatycznych oliwek.

Zapiekanka z dyni z fasolą i mięsem - zdrowe i sycące danie

Zapiekanka z dyni to pyszne i niedrogie danie, aromatyczne, zdrowe i bardzo sycące. Idealne na obiad lub kolację w chłodne dni. Napełni brzuch, rozgrzeje i doda zdrowia, bo potrawa zawiera sporo warzyw korzystnych dla zdrowia.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schab!

Przepis na ten przepyszny schab z czerwoną kapustą i tokajem na pewno ma węgierski rodowód. Tak przyrządzony schab rozpływa się w ustach i kusi winnym aromatem, a kapusta stanowi doskonałe uzupełnienie jego  wyśmienitego smaku.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej

Duszona wieprzowina w sosie idealnie pasuje do kaszy gryczanej. Jak ją przyrządzić? To proste. A sprytny trik pozwoli wam wydobyć więcej smaku z zaledwie 4 składników: wieprzowiny, marchwi, cebuli i czosnku. Pyszności!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem wybornie smakuje jako danie samodzielne. Z gotowanymi ziemniakami i lampką białego wina to już wytworna kolacja. Można ją również podać jako dodatek do pieczonego mięsa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole wołowym

Słodka kapusta podczas gotowania uwalnia specyficzny smak i zapach. Mocny, ciemny rosół wołowy będzie w tej zupie doskonałą parą dla wbrew pozorom intensywnego warzywa. Dodatek ziół „wiatropędnych”, lubczyku, cząbru i kminku, łagodzi efekty uboczne wywołane przez kapustę. To pożywna i bardzo smaczna zupa na chłodniejsze dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fantastyczne placki z topinamburu: warzywne kotleciki dla każdego

Topinambur jest warzywem południowoamerykańskim, które zadomowiło się w Polsce wcześniej, niż ziemniaki. Jego przyjemny oleisty smak przypominający pestki dobrze znanego nam słonecznika ma licznych wielbicieli. Placki z bulw topinamburu są pyszne i sycące. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków

Warzywna pasta bulionowa doskonale zastąpi gotowe kostki bulionowe  i doda smaku zupom i sosom. Jej przygotowanie wymaga odrobiny zaangażowania, choć nie jest  drogie ani kłopotliwe. Za to gwarantują zdrowe jedzenie bez zbędnych dodatków i smakowity efekt.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 281