Kaszotto z grzybami - prosty przepis na superfood po polsku
Kaszotto z grzybami to polska odpowiedź na włoskie risotto z grzybami. Kaszotto z lokalnych składników, najlepiej z kaszy pęczak i świeżych grzybów, smakuje wybornie. Można też przygotować je na bazie białej, niepalonej kaszy gryczanej. Kaszotto pięknie pachnie grzybami i winem, więc z powodzeniem może trafić na stół podczas domowej, eleganckiej kolacji dla dwojga lub jako niedzielny obiad.
Przepis pochodzi z książki Doroty Kamińskiej "Superfood po polsku"
Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!
Do kaszotto wiosną i latem warto wykorzystać sezonowe warzywa, można dorzucić pokrojoną na nieduże kawałki, chudą pierś zagrodowego kurczaka.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki kaszy pęczak lub gryczanej niepalonej
- 1 szklanka białego wina (wytrawne)
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 mały por (biała część)
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 g suszonych grzybów (namoczone w zimnej wodzie) lub 100 g świeżych
- 2 dojrzałe pomidory
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki lub 1/2 łyżeczki chili
- 8 łyżek oleju rzepakowego lub klarowanego masła
- sól, pieprz
- DO DEKORACJI:
- 8 łyżek natki pietruszki
- 100 g polskiego sera
- 4 łyżki nasion słonecznika (uprażone na suchej patelni)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę opłucz w zimnej wodzie i odcedź. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pora pokrój w talarki, a grzyby w cienkie plastry. Z pomidorów usuń pestki i pokrój miąższ w niedużą kostkę.
- Cebulę z czosnkiem i z porem zeszklij na maśle lub oleju (7 łyżek). Dodaj kaszę i lekko podsmaż, delikatnie mieszając, aż będzie błyszcząca od tłuszczu. Zalej białym winem, zagotuj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do odparowania.
- Dodaj chochlę gorącego (kasza gryczana) lub zimnego (kasza pęczak) wywaru i nadal gotuj na małym ogniu, pod przykryciem.
- Kolejne chochle wywaru wlewaj stopniowo, kiedy wchłoną się poprzednie, za każdym razem delikatnie mieszając. Łączny czas gotowania to 15-20 minut.
- Grzyby podsmaż z papryczką chili na pozostałym maśle lub oleju. Dodaj do kaszy na 10 minut przed końcem gotowania, razem z natką pietruszki, pomidorami, słodką papryką lub chili, solą i pieprzem.
- Kaszotto, podobnie jak włoskie risotto, powinno mieć delikatnie klejącą konsystencję.