Kaszotto z grzybami - prosty przepis na superfood po polsku

2021-03-29
Dorota Kamińska (DOROTA.IN)
Kaszotto z grzybami - prosty przepis na superfood po polsku
Autor: Shutterstock Właściwie przygotowane kaszotto ma idealnie kremową konsystencję.
łatwy
45 min
4

Kaszotto z grzybami to polska odpowiedź na włoskie risotto z grzybami. Kaszotto z lokalnych składników, najlepiej z kaszy pęczak i świeżych  grzybów, smakuje wybornie. Można też przygotować je na bazie białej, niepalonej kaszy gryczanej. Kaszotto pięknie pachnie grzybami i winem, więc z powodzeniem może trafić na stół podczas domowej, eleganckiej kolacji dla dwojga lub jako niedzielny obiad.

 

Przepis pochodzi z książki Doroty Kamińskiej "Superfood po polsku"

Zadbaj o niezbędne składniki odżywcze na diecie wegetariańskiej. Skorzystaj z diety wegetariańskiej w programie JeszCoLubisz!

Do kaszotto wiosną i latem warto wykorzystać sezonowe warzywa, można dorzucić pokrojoną na nieduże kawałki, chudą pierś zagrodowego kurczaka.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki kaszy pęczak lub gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka białego wina (wytrawne)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por (biała część)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych grzybów (namoczone w zimnej wodzie) lub 100 g świeżych
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki lub 1/2 łyżeczki chili
  • 8 łyżek oleju rzepakowego lub klarowanego masła
  • sól, pieprz
  • DO DEKORACJI:
  • 8 łyżek natki pietruszki
  • 100 g polskiego sera
  • 4 łyżki nasion słonecznika (uprażone na suchej patelni)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę opłucz w zimnej wodzie i odcedź. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pora pokrój w talarki, a grzyby w cienkie plastry. Z pomidorów usuń pestki i pokrój miąższ w niedużą kostkę.
  • Cebulę z czosnkiem i z porem zeszklij na maśle lub oleju (7 łyżek). Dodaj kaszę i lekko podsmaż, delikatnie mieszając, aż będzie błyszcząca od tłuszczu. Zalej białym winem, zagotuj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do odparowania.
  • Dodaj chochlę gorącego (kasza gryczana) lub zimnego (kasza pęczak) wywaru i nadal gotuj na małym ogniu, pod przykryciem.
  • Kolejne chochle wywaru wlewaj stopniowo, kiedy wchłoną się poprzednie, za każdym razem delikatnie mieszając. Łączny czas gotowania to 15-20 minut.
  • Grzyby podsmaż z papryczką chili na pozostałym maśle lub oleju. Dodaj do kaszy na 10 minut przed końcem gotowania, razem z natką pietruszki, pomidorami, słodką papryką lub chili, solą i pieprzem.
  • Kaszotto, podobnie jak włoskie risotto, powinno mieć delikatnie klejącą konsystencję.
Dorota Kamińska (DOROTA.IN)