Zupa grzybowa ze świeżych grzybów: sprawdzony przepis

2021-12-01
zupa-grzybowa-na-3-sposoby-jak-zrobic-zupe-grzybowa-podajemy.jpg
Autor: photos.com Grzybowa ze swieżych grzybów to typowojesienne zupa z darów lasu
łatwy
45 min
4

Zupa grzybowa, zrobiona ze świeżych grzybów, zachowuje cały ich aromat i niepowtarzalny smak. Nie potrzebuje wymyślnych przypraw i dodatków, zawsze doskonale smakuje. Jak zrobić pyszną zupę grzybową? 

SKŁADNIKI

  • mieszane grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki czy inne jakie akurat dał las (można użyć grzybów mrożonych)
  • łyżka masła
  • 4 skrzydełka drobiowe
  • 2 małe marchewki, pietruszka, łodyga selera naciowego, kawałek pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • sól, pieprz, szczypta majeranku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby obrać, umyć, pokroić grubo. Przesmażyć krótko na maśle.
  • Warzywa obrać i umyć, pokroić drobno, tylko ziemniaki w grubszą kostkę.
  • Podgotować warzywa i ziemniaki ze skrzydełkami w lekko osolonej wodzie.
  • Wyjąć skzrydełka, dołożyć podsmażone grzyby (bez masła ze smażenia).
  • Gotować razem 15 minut.
  • Popieprzyć, zaprawić śmietaną, posypać natką pietruszki.
Jak mrozić grzyby?