Karp wigilijny - smażony, pieczony, gotowany, marynowany. 14 najlepszych przepisów na karpia

Karp wigilijny - smażony, pieczony, gotowany, marynowany

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karp wigilijny może być podany na wiele sposobów.

Zazwyczaj na wigilijnym stole pojawia się karp smażony, niekiedy także w galarecie. Tymczasem sposobów na jego przygotowanie jest naprawdę wiele. Tę smaczną rybę można dusić, gotować, piec i marynować. Do karpia pasują też różne dodatki i różne sosy. Polecamy sprawdzone przepisy na wigilijnego karpia.

Zanim zaczniemy przygotowywać karpiowe pyszności rybę trzeba kupić, niekiedy sprawić (choć coraz częściej wybieramy filety), czasem wyfiletować lub ponacinać. Jak wybrać najlepszego, najsmaczniejszego i najświeższego karpia i jak go przygotować do gotowania lub pieczenia? Podpowiadamy!

Karp smażony

Najczęściej karpia po prostu smażymy, wcześniej panierując w mące. Karp saute, z chrupiąca skórką smakuje znakomicie, jeśli jednak chcecie nieco urozmaicić jego smak można podać go z sosem jogurtowym lub przygotować specjalną, chrzanową panierkę.

Karp w sosie

Karp znakomicie smakuje również ugotowany lub upieczony z różnymi dodatkami. Jego neutralne w smaku mięso świetnie komponuje się z grzybami, warzywami oraz owocami.

Karp zapiekany z pieczarkami

Karp na zimno

Jeśli zamiast lub oprócz karpia smażonego lubicie go także w wersji na zimno, także macie wiele możliwości. Można szalec z dodatkami, smakiem galarety lub zamarynować karpia wraz z warzywami.

Gwiazdorski sposób na karpia

Gwiazdy kulinarne mają swoje tajne przepisy i składniki, ale niekiedy uchylają rąbka tajemnicy i zdradzają receptury pysznych dań. Warto skorzystać z ich przepisów na doskonałego karpia.

Karp na Wigilię - przepis według Ewy Wachowicz

Ocena: 2,3
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.