19 super pomysłów na brzoskwinie - przepisy na desery, przetwory i sałatki z brzoskwiniami

19 super pomysłów na brzoskwinie - przepisy na desery, przetwory i sałatki z brzoskwiniami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Podpowiadamy, co zrobić z brzoskwiń.

Soczyste brzoskwinie najsmaczniejsze są w sierpniu i wrześniu. Aromatyczne, pachnące i słodkie smakują znakomicie na surowo - można jeść je same, w sałatkach czy koktajlach, ale są również znakomitą bazą do sosów, dodatkiem do dań obiadowych lub urozmaiceniem ciast i deserów. A na zimę można przygotować z nich pyszne przetwory w najróżniejszych odsłonach: dżemy, konfitury, chutneye i kompoty. Będą przypominały w chłodnych miesiącach słoneczny sierpień. Podajemy sprawdzone przepisy na brzoskwinie.

  • Brzoskwinie w sezonie można kupić za 3-4 zł za kg, niekiedy nawet mniej.

  • Brzoskwinie są dostępne przez cały rok, jednak sezon na świeże owoce trwa od maja do października.

  • Brzoskwinie są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe i lekkostrawne (nawet skórka).

  • Brzoskwinie warto jeść ze skórką, bo to tuż pod nią skrywa się największa ilość drogocennych składników odżywczych.

  • Proces dojrzewania można przechowując w papierowej torbie.

  • Brzoskwinie po obraniu lub pokrojeniu ciemnieją, aby temu zapobiec wystarczy skropić je sokiem z cytryny.

Brzoskwinie pełne słodyczy

Brzoskwinie to rewelacyjny dodatek do ciast i deserów. Soczyste, słodkie i niezwykle aromatyczne owoce znakomicie smakują z różnymi rodzajami ciasta - z kruchym, drożdżowym, jogurtowy czy olejowym. Można je również wykorzystać przyrządzając wspaniałe letnie lody i sorbety.

Kruchy placek z brzoskwiniami i nadzieniem z kaszy manny

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami

Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami

Letnia Pavlova z brzoskwiniami

Domowe lody wodne na patyku: jak zrobić lody brzoskwiniowe?

Sałatki z brzoskwiniami

Słodki smak brzoskwiń znakomicie komponuje się z sałatkami na sałacie, sałatkami na bazie kaszy lub ryżu oraz sałatkami z dodatkiem orzechów i pestek. 

Sałatka z kurczaka z miodem i brzoskwiniami

Kuskus z brzoskwiniami i orzechami - prosty przepis

Sałatka z migdałami w sosie brzoskwiniowym

Obiad w towarzystwie brzoskwiń

Brzoskwinie można przyrządzić na wytrawną nutę i podać jako dodatek do obiadu. Świetnie smakują z wieprzowiną i drobiem duszone  całości lub podane w postaci sosu. Sos brzoskwiniowy pasuje również do wielu warzyw na ciepło. Rewelacyjnie smakują też obiady na słodko z dodatkiem brzoskwiń - knedle czy kluski.

Kalafior z sosem brzoskwiniowym - pyszny dodatek lub samodzielne danie

Marchewki duszone w brzoskwiniowym sosie

Delikatna pierś kurczaka z brzoskwiniami i serem brie

Kusząca polędwica wieprzowa w towarzystwie brzoskwiniowego sosu

Obłędne knedle serowe z brzoskwiniami

Przetwory z brzoskwiń

Świeża bułeczka z dżemem brzoskwiniowym w zimny jesienny dzień to kropla słońca na talerzu. Podpowiadamy kilka przepisów na brzoskwinie zamknięte w słoiku.

Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów

Konfitury brzoskwiniowo-malinowe

Brzoskwinie w syropie - doskonały dodatek do deserów

Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

Brzoskwiniówka - przepis na aromatyczną nalewkę

 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.