Kalafior z sosem brzoskwiniowym - pyszny dodatek lub samodzielne danie

Kalafior z sosem brzoskwiniowym
Autor: Shutterstock Kalafior z sosem brzoskwiniowym smakuje wybornie.
łatwy
20 min
4

Kalafior z sosem brzoskwiniowym to ciekawa propozycja na podanie tego popularnego warzywa. Interesująca i na pewno warta wypróbowania. Jeśli lubicie gotowanego kalafiora, to ta jego wersja może być ciekawym urozmaiceniem menu. Taki kalafior skąpany w pysznym sosie znakomicie smakuje jako samodzielne danie, jest też fantastycznym dodatkiem do mięs.

Polecamy także:

Marchewki duszone w brzoskwiniowym sosie

Kusząca polędwica wieprzowa w towarzystwie brzoskwiniowego sosu

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • cukier, sól
  •  
  • Sos:
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 4-6 brzoskwiń z puszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć i ugotować na półmiękko w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Osączyć i podzielić na różyczki.
  • Brzoskwinie rozdrobnić i zmiksować z winem. Dodać majonez i przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • Kalafiora podawać z sosem i kawałkiem brzoskwini.